وردپرس چیست؟ معرفی وردپرس به زبان ساده


نویسنده:
چهارشنبه 17 مهر 1398
وردپرس چیست؟

اگر قصد راه‌اندازی یک وب‌سایت را داشته باشید احتمالاً نام وردپرس به گوش شما رسیده است. وردپرس سیستمی است که به کمک آن می‌توانید بدون نیاز به دانش برنامه‌نویسی یک وب‌سایت راه‌اندازی کنید و آن را مدیریت نمایید. در این درس از دوره‌ی آموزش وردپرس ابتدا به سوال وردپرس چیست؟ پاسخ می‌دهیم، سپس به سراغ مزایای این سیستم می‌رویم.

وردپرس چیست؟

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متن باز (open source) و از همه مهم تر رایگان است.

خب اگر از جمله بالا چیزی جز رایگان بودن وردپرس را متوجه نشدید نگران نباشید! تمام این مفاهیم را در ادامه شرح می‌دهیم. از آنجا که وردپرس محبوب‌ترین سیستم مدیریت محتواست ابتدا به سراغ مفهوم سیستم‌های مدیریت محتوا می‌رویم.

سیستم مدیریت محتوا چیست؟

برای اینکه متوجه شویم وردپرس چیست؟ ابتدا باید به مفهوم سیستم مدیریت محتوا پی ببریم. سیستم مدیریت محتوا یا به انگلیسی Content Management System که به اختصار به آن CMS هم گویند، یک نرم‌افزار تحت وب است که با استفاده از آن می‌توان بصورت گرافیکی تمام محتوای وبسایت را مدیریت کرد از جمله:  پست‌ها، برگه‌ها، دسته‌بندی، تصاویر، ویدیو و…

برای اطلاع از مفهوم دقیق سیستم مدیریت محتوا از مقاله‌ی سیستم مدیریت محتوا چیست؟ کمک بگیرید.

ساخت سایت با استفاده از CMS‌ها بسیار ساده است. تنها کافیست CMS مدنظر خود را انتخاب کرده و کار با آن را فرا بگیرید.
اگر آشنایی با CMS های مختلف ندارید می‌توانید به مقاله “۵ CMS برتر سال ۲۰۱۹” رجوع کنید. از مشهورترین CMSهای موجود می‌توان به وردپرس، جوملا و دروپال اشاره کرد.

وردپرس یکی از این CMS هاست که طبق آمارهایی که توسط موسسات مختلف جمع آوری شده حدود یک چهارم تا یک سوم وبسایت‌های دنیا با استفاده از این سیستم ساخته شده‌اند.

این آمار نسبت به تعداد CMS هایی که در بازار وجود دارند، یک آمار بسیار بالا برای وردپرس است، که با استفاده از آن می‌توان محبوبیت آن را بین کاربران متوجه شد.


متن باز (open source) یعنی چه؟

متن باز بودن یک نرم افزار تعاریف زیادی دارد که ما در اینجا به ساده ترین تعریف آن می‌پردازیم.

وقتی یک نرم افزار توسعه داده می‌شود (حال می‌خواهد نرم افزار تحت وب باشد یا …) می‌تواند متن باز باشد یا نباشد. متن باز بودن به این معناست که همه می‌توانند به کدهای این نرم افزار دسترسی داشته باشند، آنها را ببینند و حتی ویرایش کنند.
پس وقتی می‌گوییم وردپرس متن باز است به این معناست که ما می‌توانیم به کد‌های این سیستم دسترسی داشته باشیم.


تاریخچه وردپرس

آقای مت مولنوگ در سال 2003 اولین نسخه وردپرس را منتشر کرد.

وردپرس در ابتدا تنها یک سیستم رایگان وبلاگ‌نویسی بود اما با گذشت زمان آنقدر توسعه پیدا کرد تا به یک سیستم مدیریت محتوای بسیار قوی تبدیل شد.

امروزه تقریبا هرگونه سایتی را می‌توان به کمک این سیستم و افزونه‌های گوناگون آن پیاده سازی کرد.

برای مثال افزونه woocommerce و EDD دو افزونه‌ای هستند که به شما امکان ساخت فروشگاه اینترنتی با قابلیت فروش محصولات فیزیکی و دانلودی را می‌دهند.

مهم ترین مزایای وردپرس

  • رایگان بودن!
  • متن باز بودن
  • سهولت در تولید و مدیریت محتوا
  • ویرایشگر متن حرفه‌ای
  • توسعه راحت به کمک پلاگین و تم‌ها
  • منابع بسیار زیاد برای یادگیری و رفع مشکلات
  • وبسایت رسمی بسیار قوی و مستندات معتبر
  • تعداد زیاد توسعه دهندگان – مخصوصا در ایران
  • ساخته شده با زبان PHP و سازگار با هاست‌های لینوکسی
  • و …

و خلاصه اینکه هرچی از مزایای وردپرس بگیم کم گفتیم!


چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟

وردپرس چیست؟ چرا باید از وردپرس استفاده کرد؟

حالا که پاسخ سوال اصلی مقاله یعنی وردپرس چیست؟ را دریافتیم باید به یک سوال دیگر هم پاسخ بدهیم. اینکه چرا باید از سیستم‌های مدیریت محتوا استفاده کنیم؟

در حالت کلی برای راه‌اندازی و مدیریت وب‌سایت باید یک سیستم مدیریت ایجاد شود. به کمک این سیستم می‌توان زیر ساخت سایت را ایجاد کرد. مثلاً یک پنل مدیریت برای محتوای وب‌سایت داشت.

اقدامی که سیستم مدیریت محتوای وردپرس برای ما انجام می‌دهد این است که این زیر ساخت را به صورت رایگان برای ما ایجاد می‌کند. اما شما می‌توانید برای راه‌اندازی یک وب‌سایت از سیستم‌های اختصاصی هم استفاده کنید.

استفاده از سیستم‌های اختصاصی موضوع جذابی به نظر می‌رسد، اما مشکلاتی را به همراه دارد:

  • بالا بردن هزینه‌ی طراحی وب‌سایت
  • دشواری در گسترش و توسعه سایت
  • وابستگی به شرکتی که طراحی سایت را انجام داده

شما برای انجام هر نوع تغییری در وب‌سایت، نیاز خواهید داشت به شرکت طراحی وب‌ مراجعه کنید و این موضوع باعث وابستگی شما به طراح وب‌سایت می‌شود. کوچکترین تغییر و توسعه‌ای نیاز به حضور برنامه‌نویس دارد.

اما زمانی که از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده می‌کنید برای توسعه می‌توانید به کمک میلیون‌ها افزونه‌ موجود به هدف خود برسید. همچنین در این زمینه طراحان بسیاری در حال فعالیت هستند که این موضوع باعث می‌شود موقع نیاز به برنامه‌نویس بتوانید با هزینه‌ی کمتری کار خود را پیش ببرید.

راه‌اندازی وب‌سایت به طور رایگان با وردپرس!

زمانی که به سراغ تعرفه طراحی وب‌سایت می‌رویم، احتمالاً با دیدن مبالغ بالای راه‌اندازی سایت در برخی از شرکت‌ها، از تصمیم خود پشیمان می‌شویم! اما موضوعی که اکنون قصد دارم راجع به آن صحبت کنم، نحوه ساخت سایت بدون هزینه است.

وردپرس زیر ساختی ایجاد کرده که می‌توان بدون هزینه یک وب‌سایت داشت! کافیست شما به کمک این دوره‌ی رایگانی که پیش روی شماست یا آموزش ویدیویی وردپرس، کارکردن با این سیستم را بیاموزید. در این صورت با داشتن یک هاست و دامنه می‌توانید زیر ساخت سایت را به طور رایگان با وردپرس ایجاد کنید. برای داشتن ظاهر زیبا در وب‌سایت از میلیون‌ها قالب رایگان آن بهره ببرید. همچنین برای توسعه امکانات سایت خود از افزونه‌ها استفاده کنید.

در این صورت هزینه‌ی بالایی بر عهده‌ی شما نخواهد بود و تقریبا راه‌اندازی سایت رایگان محسوب می‌شود. حال آنکه هر وقت بخواهید می‌توانید با سفارش قالب‌های اختصاصی وب‌سایت خود را حرفه‌ای تر کنید.

شروع کار با وردپرس

اگر بالاخره تصمیم گرفتید وردپرس را یادبگیرید و به کمک آن کسب و کار اینترنتی خود را راه اندازی کنید می‌توانید به درس بعد مراجعه کنید و یک سرور مجازی بسازید. سپس به به کمک درس سوم “نصب وردپرس در لوکال هاست” این cms را بصورت محلی (local) در سیستم خود نصب کرده و کار با آن را فرابگیرید.

بعد از نصب می‌توانید با مجموعه مقالات آموزش وردپرس با ما همراه باشید و قدم به قدم، به کار با این cms محبوب مسلط شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

2 پاسخ به “وردپرس چیست؟ معرفی وردپرس به زبان ساده”

  1. پوریا گفت:

    عالی

دیدگاهتان را بنویسید