اینفوگرافیک چیست و چه کاربردی دارد؟


نویسنده:
جمعه 2 اسفند 1398

زمانی‌که یک گوینده موضوع یا اطلاعاتی را برای جمعی از مخاطبان توضیح می‌دهد از روش سنتی استفاده می‌کند. در این روش، انتقال مفاهیم به صورت نوشتاری یا گفتاری هست که این امر باعث می‌شود مفاهیم به‌طور واضح و کامل بیان نشود و مخاطب درک کاملی از موضوع ارائه شده و تصاویر ذهنی گوینده نداشته باشد. اما روش جدیدی به نام اینفوگرافیک نیز وجود دارد که استفاده از آن باعث راحت‌تر شدن انتقال مفاهیم به مخاطب می‌شود و مخاطب تصور کاملی از اطلاعات را در ذهن خود ایجاد می‌کند.

اینفوگرافیک چیست؟

اینفوگرافیک ترکیب دو کلمه اینفو به معنای اطلاعات و گرافیک به معنای ارتباط تصویری(بصری) می‌باشد. در فارسی به آن نمایش بصری اطلاعات یا اطلاع‌نگاشت می‌گویند که بهترین و سریع‌ترین راه برای انتقال مفاهیم به مخاطب می‌باشد.

درواقع اینفوگرافیک، نمایش اطلاعات تصویری‌‌یی است که می‌تواند شامل شکل، نقشه، انواع نمودارها، دیاگرام، جداول و متن باشد. این امر باعث انتقال مفاهیم ساده و قابل فهم به مخاطب، جذاب‌تر شدن اطلاعات و درک آسان‌تر آن و همچنین اشتراک‌گزاری سریع‌تر می‌شود. معمولا اینفوگرافیک می‌تواند حجم زیادی داشته باشد. در گذشته اولین اینفوگرافیک‌ها را انسان‌های نخستین در داخل غارها استفاده می‌کردند.
درتصویر زیر، یکی از نمونه‌های اینفوگرافیکی را مشاهده می‌کنید:

کاربردهای اینفوگرافیک

استفاده از اینفوگرافیک‌ها روبه افزایش است، از این رو در زمینه‌های مختلف زیادی استفاده می‌شود. این زمینه‌ها می تواند شامل آموزش، برندینگ، بازاریابی محتوا، ارائه سمینار، ابزارهای رهگیری، گزارش‌‌های سازمانی، ارائه مقالات در وب‌سایت‌ها، فرهنگ‌سازی در محیط‌های عمومی، تبلیغات، رزومه افراد و… باشد. بسترهایی که می‌شود یک اینفوگرافیک‌ را ارائه داد می‌تواند مکان‌هایی مانند پوستر و بروشور، نرم‌افزارهای موبایل و دسکتاپ، رسانه‌های تصویری و مکتوب، وب‌سایت‌ها و رسانه‌های اجتماعی و تبلیغات محیطی باشد.

انواع شیوه‌‌های ارائه اینفوگرافیک

درحال حاضر ابزار و نرم‌افزارهای گوناگونی برای تهیه اینفوگرافیک وجود دارند مانند فتوشاپ، ایلستریتور، پاورپوینت، کورل دراو و … که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. همچنین سایت‌های زیادی هستند که قالب های آماده و متنوعی را به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می‌دهند. اما برای ایجاد یک اینفوگرافیک علاوه بر استفاده از این امکانات، نیاز به دانش تخصصی و کمی ذوق هنری دارید.

اینفوگرافیک‌ها انواع مختلفی دارند که بسته به موضوع ارائه‌دهنده متفاوت است. به طورکلی شیوه‌هایی که برای ارائه آن می‌توانید استفاده کنید، به صورت ایستا (نمایش اطلاعات به صورت یک تصویر واحد) ، اینفوموشن (نمایش اطلاعات به صورت متحرک و انیمیشن)، سه بعدی (نمایش اطلاعات در قالب یک حجم یا ماکت سه بعدی) و تعاملی (نمایش اطلاعات به صورت وب یا بنای دوطرفه) می‌باشد.

همچنین از انواع آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. اینفوگرافیک اطلاعات محور
۲. اینفوگرافیک نموداری
۳. اینفوگرافیک پردازشی
۴. اینفوگرافیک مقایسه‌ای
۵. اینفوگرافیک رزومه
۶. اینفوگرافیک عددی

اینفوگرافیک چیست؟

قوانینی که باید در ساخت یک اینفوگرافیک رعایت کنید

در ساخت و تولید یک اینفوگرافیک درست و اصولی نیاز به انجام چند کار دارید:

انتخاب عنوان و جمع آوری اطلاعات برای موضوع مورد نظر

اولین اقدامی که برای ارائه بهتر محتوا باید انجام دهید، انتخاب یک عنوان مناسب برای موضوع موردنظرتان می‌باشد. سپس برای اینکه اینفوگرافیک کیفیت مناسبی داشته باشد و پیام مدنظرتان به مخاطب ارائه شود، جمع‌آوری اطلاعات مناسب امری ضروری است. برای اینکار می‌توانید از اطلاعات آماری، عکس، نمودار و هرآنچه که مرتبط به موضوع است استفاده کنید. حتما از کلمات کلیدی در عنوان و زیرعنوان استفاده کنید. همچنین خلاصه‌نویسی اصولی امری ضروریست.

عناصر بصری مناسب

رنگ:

انتخاب نوع رنگ و رنگ پس‌زمینه یکی از مهم ترین عناصر اینفوگرافیک هستند. در ساخت طرح خود بیشتر از پنج رنگ متفاوت به‌کار نگیرید ولی می توانید از طیف‌های رنگ مورد نظرتان استفاده کنید و تاحد امکان سعی کنید رنگ‌ها روی کل کارتان غالب نشوند.

فونت:

فونتی که انتخاب می‌کنید باید به راحتی برای خواننده خوانا باشد و ارتباط خوبی برقرار کند تا مخاطب دچار سردرگمی نشود. چهار نوع فونت وجود دارد به نام‌های Serif، Sans-Serif, Script و Decorative که بسته به نوع موضوع موردنظرتان فونت مناسب را انتخاب کنید. همچنین استفاده از حالت برجسته یا کج در محتوا نیز مهم هست. اگر شما مجبورید که اطلاعات زیادی را در فضای کمی قرار دهید، ازحاشیه بندی برای اینکار استفاده کنید.

تصاویر و آیکون‌ها:

دقت کنید که رنگ تصاویری که انتخاب می‌کنید با رنگ پس زمینه هم‌خوانی داشته باشد. در مورد هر موضوعی که کار می‌کنید، می‌توانید با جستجو در اینترنت تصویر یا آیکون موردنظر را پیدا کنید ولی تاحد امکان سعی کنید از تصاویری که خودتان خلق می‌کنید، استفاده کنید.

مطالب زیر را حتما بخوانید

معرفی انواع فونت های مناسب برای لوگو تایپ

انتخاب یک فونت مناسب می‌تواند بر روی تجربه کاربری بسیار تاثیرگذار باشد. استفاده از فونت مانند سایر عناصر طراحی بر...

مهمترین اصول طراحی UI که باید بدانید

در این مقاله قصد داریم به معرفی مهمترین اصول طراحی UI یا user interface بپردازیم. طراحی UI روی عناصر رابط...

روانشناسی فونت ها‌ |هر آنچه که باید از اصول انتخاب فونت در طراحی وب بدانید!

فونت وب از مواردی‌ست که بر تجربه‌ی کاربری (UX) تاثیر مستقیم دارد. ازهمین‌رو باید به آن اهمیت ویژه‌ای داد تا...

تایپوگرافی چیست؟ کاربرد تایپوگرافی در طراحی سایت

اصطلاح تایپوگرافی بیشتر در علم گرافیک رایج است اما این بار این هنر را در طراحی صفحات وب بررسی می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید