مدیریت کسب‌وکار چیست؟ سبک‌ها و سیستم‌های مدیریتی در راه‌اندازی کسب‌وکارها


نویسنده:
یکشنبه 15 فروردین 1400
مدیریت کسب‌وکار چیست

هر کسب‌وکار در هنگام راه‌اندازی، سازمان‌دهی و رشد تجاری به یک مدیر احتیاج دارد. د این مقاله به این می‌پردازیم که مدیریت کسب‌وکار چیست و یک مدیر چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

تعریف مدیریت کسب‌وکار چیست ؟

مدیریت کسب‌وکار شامل مدیریت هماهنگی و سازماندهی فعالیت‌های یک تجارت و برند می‌شود. این عنوان معمولاً شامل تولید محصولات، هزینه و سیستم‌های تولیدکننده در این امر می‌شود که نوآوری و بازاریابی را در برمی‌گیرد.

مدیران یک برند تجاری، مسئولیت و قدرت نظارت بر سازمان اقتصادی و تصمیم‌گیری را برعهده دارند. ابعاد مدیریت می‌تواند از یک نفر در یک سازمان تا هزاران مدیر در شرکت‌هایی که در کشورهای مختلف قرار دارند متغیر باشد. در سازمان‌های بزرگ‌تر، سیاست سازمان توسط هیئت مدیره تعریف شده و توسط مدیران اجرایی اجرا می‌شود.

برخی از افراد فکر می‌کنند که بهترین راه برای ارزیابی آینده یک شرکت و ارزش کنونی آن به تجربه و کیفیت مدیران بستگی دارد. هدف مدیریت، گرد آوردی افراد کنار هم به منظور رسیدن به اهداف مطلوب مشترک با استفاده از منابع در دسترس با روش‌های موثر و کارآمد است. به‌طور کلی وظایف مدیر به شرح زیر می‌باشد:

  • سازمان‌دهی، رهبری و کنترل سازمان
  • برنامه‌ریزی، تدوین استراتژی و رشد کسب‌وکار
  • ایجاد ارزش و ارائه محصولات نوآورانه
  • جذب نیرو و فراهم کردن محیط پویا
  • منابع مالی، منابع طبیعی، منابع انسانی و منابع تکنولوژیکی

وجود مدیریت برای تسهیل تلاش‌های یک کسب‌وکار در راستای رسیدن به اهداف شرکت ضروری است.

سبک‌های مدیریتی

به طور کلی چندین مدل مدیریتی در کسب‌وکارها وجود دارد که تحت عنوان سبک‌های مدیریتی شناخته می‌شوند و برخی از مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر است:

– سبک مدیریت دموکراتیک

این سبک زمانی استفاده می‌شود که کارمندان قادر باشند در تصمیم‌گیری‌های کسب‌وکار موثر بوده و نظر خود را اعمال کنند.

– سبک مدیریت استبدادی

این نوع سبک مدیریتی به مالک کسب‌وکار این اجازه را می‌دهد که تنها خود، تمام تصمیم‌گیری‌ها را انجام داده و مدیریت شرکت را در محیط تجار برعهده بگیرد.

– سبک مدیریت پدرسالارانه

زمانی که بهترین شرایط کاری برای هرکدام از کارمندان فراهم شود، سیستم مدیریت از نوع پدرسالانه یا قیم مآبی خواهد بود.

– سبک مدیریت عدم مداخله‌گرایی

این نوع سبک بیشترین خودمختاری را به کارمندان می‌دهد و اجازه می‌دهد که تصمیمات با نظارت  مالکان خرد یا کسانی که هیچ سهمی در کسب‌وکار شرکت ندارند، گرفته شود.

– سبک مدیریت سنتی

این نوع سبک مدیریت شامل سلسه مراتبی از کارمندان همراه با مدیران خرد، میانی و ارشد است. مدیریت انتظاراتی در مورد تحقق اهداف توسط کارمندان ایجاد می‌کند.

سیستم مدیریت کسب‌وکار چیست؟

سیستم مدیریت کسب‌وکار یا BMS که مخفف عبارت Business Management System است، مجموعه‌ای از ابزارها و نرم افزارهایی است که برای برنامه‌ریزی و اجرای اقدامات استراتژیک، فرایندها، سیاست‌ها، خط مشی‌ها، دستورالعمل‌ها و هر نوع فعالیت مدیریتی بکار می‌رود.

این ابزارها زیربنایی را برای تصمیمات در سطوح تاکتیکی و استراتژیک فراهم می‌کنند تا رسیدن به تمام اهداف یک سازمان تسهیل شده و انتظارات مشتریان آن محقق شود.

ایده اصلی سیستم مدیریت کسب‌وکار، دادن ابزاری به مدیران است تا فعالیت‌های خود را برنامه‌ریزی و پایش کرده و عملکرد خود را در کسب‌وکار به طور مداوم مورد ارزیابی قرار دهند.

این سیستم اصول موجودیت سازمان را پیدا کرده و آن را با معیارهای موفقیت در کسب‌وکار مرتبط می‌کند. برای مثال این سیستم نشان می‌دهد که چگونه یک سازمان عملکردهای متفاوت نظیر مدیریت منابع انسانی، تامین و تدارکات، بازاریابی، فروش را هماهنگ کند تا رشد خود را با موفقیت به انجام برساند.

اجزای سیستم مدیریت فرایند کسب‌وکار

سیستم های مدیریت کسب‌و‌کار، دامنه کاملی از مدیریت خدمات را پوشش می‌دهند. ماژول‌های اصلی تشکیل‌دهنده یک راهکار BPMS به شرح زیر است:

  • طراحی فرآیند
  • اجرای فرآیند
  • نظارت بر فعالیت فرآیند

یک راهکار BPMS باید اجزاء مورد نیاز برای پوشش این ۳ فعالیت را داشته باشد. بعضی اجزاء اصلی یک BPMS کامل به شرح زیر است:

  • محیط طراحی فرآیند: در این محیط امکان طراحی فرآیند به صورت گرافیکی میسر می‌شود.
  • موتور اجرایی فرآیند کسب‌و‌کار: این موتور مسئول اجرا و تجمیع فرآیندهاست. زمانی که یک جریان فرآیند راه‌اندازی می‌شود، این موتور اجرای جریان فرآیند را شروع می‌کند.
  • موتور قوانین فرآیند: موتوری که قوانین کسب‌و‌کار را مدیریت می‌کند.
  • نظارت بر فعالیت فرآیند: این بخش شامل مجموعه ابزار گزارش ساز برای صاحبان فرآیند، مدیران ارشد و دیگر کاربران کسب‌و‌کار جهت تسهیل نظارت و پایش فرآیند.

برای نمونه، طراحان فرآیندهای کسب‌و‌کار را با استفاده از ابزار طراحی فرآیند که شامل یک واسط کاربری و مجموعه‌ای از المان‌های گرافیکی برای ساخت، ویرایش و حذف نمودارهای فرآیند کسب‌و‌کار است، طراحی می‌کنند. این نمودارها پس از آن به موتور اجرای فرآیند منتقل می‌شوند که مسئول اجرای یک یا چند فرآیند است.

در واقع موتور اجرای فرآیند، اطلاعات را تجزیه و فعالیت‌ها را به ترتیب در حافظه به اجرا در می‌آورد و اطلاعات اجرایی که بعداً می‌توانند برای نظارت و بهینه‌سازی فرآیندها مورد استفاده قرار بگیرند را نگه‌داری می‌کند. موتور اجرای BPMS همچنین می‌تواند پارامترهای مورد نیاز برای اجرای فعالیت‌ها را برای آن‌ها بفرستد.

مطالب زیر را حتما بخوانید

معرفی 6 مورد از بهترین راه‌های پیشرفت فروشگاه اینترنتی

در این مقاله سعی داریم به بهترین راه‌های پیشرفت یک فروشگاه اینترنتی اشاره کنیم. اگر به تازگی به تاسیس یک...

برندسازی‌| راهنمای گام به گام انتخاب اسم برند کسب‌ و کارها

خلق یک برند چیزی فراتر از انتخاب نام تجاری و طراحی لوگو است. برندینگ مانند یک سفر طولانیست که برای...

۷+۱ ایده کابردی برای کسب درآمد در خواب بدون نیاز به سرمایه اولیه!

خوشبختانه در عصری زندگی می‌کنیم که کسب درآمد در خواب هم ممکن است. به لطف وجود تکنولوژی و اینترنت می‌توان...

معرفی بهترین کتاب‌های راه اندازی کسب و کار

در این مقاله به معرفی کتاب‌های راه اندازی کسب و کار که به شما یک سری نکات حیاتی در زمینه...

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید