در این مقاله به آموزش رایگان برنامه نویسی ++c به صورت آموزش ایجاد پترنهای مختلف با استفاده از ++c خواهیم پرداخت. اگر در رشته کامپیوتر تحصیل کرده باشید و یا در حال حاضر دانشجوی این رشته باشید قطعا برایتان پیش آمده که با سوالات ایجاد پترنهای مختلف با استفاده از * مواجه شده باشید.
ایجاد این اشکال مختلف در ترمینال کامپیوتر کار بسیار سادهای است. همچنین این تمرینها میتواند علاقه شما را نسبت به این زبان بسیار افزایش دهد. درخواستی که در ابتدای این مقاله از شما کاربر عزیز دارم این است که اول با دقت به صورت مسئله توجه کنید و سعی کنید یک بار سوالات خواسته شده را برای خودتان حل کنید. تمرینهای حل شده در مقاله آموزش رایگان برنامه نویسی ++c میتواند تا حد زیادی سطح مهارت شما را افزایش دهد.
این مقاله برای چه کسانی مناسب است؟
از آنجایی که هدف اصلی این مقاله افرادی هستند که به تازگی با مفاهیم پایهای در ++c آشنا شدهاند است. این مقاله برای دانشجویان و دانشآموزان کامپیوتر و هر کسی که مفاهیم پایهای ++c را میداند و دوست دارد تمرینهای مختلف در حوزه برنامهنویسی ++c را حل کند بسیار مناسب است. همچنین اگر مفهوم کلی در رابطه با طریقه حل کردن سوالات این چنینی درک نکردهاید میتوانید از این مقاله استفاده کنید. اگر با زبان ++c آشنایی ندارید بهتر است ابتدا کمی در رابطه با مفاهیم پایهای این زبان تحقیق کنید.
یکی دیگر از زبانهای محبوب برنامهنویسی که بسیار هم شبیه به ++C میباشد زبان #C است. یادگیری این زبان برنامهنویسی بسیار از++C سادهتر است. از این رو فرادرس که جامعترین مرجع آموزشی در ایران است، تعداد زیادی فیلم آموزشی در این حوزه ایجاد کرده است که میتوانید از آنها برای شروع یادگیری این زبان برنامهنویسی استفاده کنید. برای این کار میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید.
++c چیست و به چه چیزهایی برای شروع کدنویسی با این زبان نیازمندیم؟
اگر تا کنون با زبان برنامهنویسی ++c آشنایی نداشتهاید بهتر است کمی در این بخش با این زبان برنامهنویسی آشنا شویم. سی پلاس پلاس یک زبان شیگراء سطح بالا میباشد که برای ایجاد برنامههای کامپیوتری کاربردی در پلتفرمهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این زبان برنامهنویسی در حوزههای مختلفی مانند ایجاد بازیهای کامپیوتری، برنامههای تحت وب و بسیاری از موارد دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. ++c مانند یک چاقوی چیبی همه کاره میتواند در همه حوزهها مورد استفاده قرار بگیرد.
برای اینکه بتوانید کار کردن با این زبان برنامهنویسی را شروع کنید بهتر است ابتدا کمی با مبانی کامپیوتر آشنایی داشته باشید. اگر دانشجو هستید حتما درس مبانی کامپیوتر خود را جدی بگیرید و اگر از روی علاقه شخصی خودتان دوست دارید وارد این حوزه شوید بهتر است اول کمی با مبانی کامپیوتر آشنایی پیدا کنید. سپس باید یک خودآموز برای خودتان تهیه کنید. برای اینکار با یک جستجوی ساده در اینترنت میتوانید به منبع نامحدودی از آموزشهای مختلف دسترسی پیدا کنید.
برای اینکه کدنویسی با استفاده از سی پلاس پلاس را شروع کنید باید یک IDE را نیز برروی سیستم خودتان نصب کنید. IDE یک نرمافزار است که برای کدنویسی در زبانهای مختلف از آن استفاده میشود. این نرمافزار شامل یک کامپایلر برای ترجمه کدها به زبان ماشین و تعدادی ابزار برای کدنویسی بهتر است. کدهای سی پلاس پلاس را میتوانید با استفاده از یک ویرایشگر متن ساده مانند notepad و یا VI هم اجرا کنید اما این کار بسیار سخت خواهد بود. از این رو برنامهنویسان عموما از IDE برای اجرای کدها خودشان استفاده میکنند.
شروع کدنویسی با ++C:
در مقاله آموزش رایگان برنامه نویسی ++c ما سعی داریم شما را در مسیر یادگیری برنامهنویسی با استفاده از این زبان با استفاده از مثالهای جذاب راهنمایی کنیم. دقت داشته باشید که تنها مطالعه کردن یک کد برای یادگیری برنامهنویسی کافی نیست شما باید حداقل یک بار مثال مورد نظر انجام دهید. با این کار میتوانید به خوبی مطلب را درک کنید. به یاد داشته باشید که تنها زمانی تبدیل به یک برنامهنویس میشوید که کدنویسی را بعد از هر آموزش تجربه کرده باشید.
شما میتوانید تمرینهای حل شده در این مقاله را در یک IDE مانند کدبلاک برای خودتان اجرا کنید اما سعی کنید کدها را کپی نکنید.
مثال اول:
برنامهای بنویسید که خروجی زیر را تولید کند؟
بعد از دیدن هر مثال ابتدا به طریقه عملکرد برنامه دقت کنید. برنامه نوشته شده ابتدا یک ورودی از کاربر دریافت میکند و در هر سطر مقدار به تعداد ستارههای موجود اضافه میکند. زمانی که میخواهید یک مقدار را به صورت متوالی به نمایش دربیاورید باید از حلقهها استفاده کنید. ما در این مثال از حلقه for استفاده کردهایم که مناسبترین آن برای این مثال میباشد. شما میتوانید از حلقه while هم برای آن استفاده کنید.
قبل از اینکه به سراغ حل کردن این مثال برویم بهتر است بدانید زبانهای برنامهنویسی سادهتری هم وجود دارد که برنامهنویسان از آنها استفاده میکنند. یکی از این زبانهای محبوب پایتون است که اخیرا محبوبیت بسیار زیادی در دنیا پیدا کرده است. برای دسترسی به آموزش این زبان میتوانید برروی لینک زیر کلیک کنید.
بیایید در ابتدا سعی کنیم تعداد ده ستاره را با استفاده از ++c در خروجی نمایش دهیم. برای اینکار یک متغیر به نام i تعریف میکنیم و یک حلقه for را ایجاد کرده و از برنامه با استفاده از cout درخواست میکنیم که رشته * را در خروجی برایمان نمایش دهد. کدهای این مثال به شکل زیر خواهد بود.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i;
for(i=0;i<10;i++){
cout<<"* ";
}
}
در مثال بالا رشته ********** در خروجی نمایش داده میشود. برای اینکه این رشتهها پشت سر هم نباشند و به صورت ستونی نمایش داده شوند یک n\ در آخر آن استفاده میکنیم. در این صورت تمامی ستارهها به صورت ستونی به نمایش در میآید. اما ما دوست داریم که در هر خط ستارهها یکی یکی به تعداد آنها اضافه شود. برای اینکار میتوانید از یک حلقه فور دیگر در برنامه خودتان استفاده کنید.
با این کار میتوانید در هر خط یکی به تعداد ستارههای ایجاد شده اضافه کنید. برای اینکه بتوانیم از حلقه فور دوم استفاده کنیم باید یک متغیر در داخل آن تعریف کنیم. شما میتوانید نام این متغیر را هر اسمی که با قوانین مربوط به متغیرها مطابق باشد را قرار دهید. در این مثال نام این متغیر را j قرار دادهایم.
حال که متغیر دوم و حلقه تودرتو را ایجاد کردهایم مثال بالا به شکل زیر در خواهد آمد.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,j;
for(i=1;i<=10;i++){
for(j=1;j<=i;++j){
cout<<"*";
}
cout<<"\n";
}
}
برای اینکه مثال دوم را به خوبی درک کنید باید با گامهای حلقه آشنا باشید. زمانی که یک حلقه به اجرا در میآید به ازای هر بار اضافه شدن به شمارنده حلقه یک بار بدنه آن اجرا میگردد. به این فرآیند گام حلقه میگویند. در مثال بالا به حلقه دوم که شمارنده حلقه آن j میباشد دستور دادهایم که بدنه حلقه دوم را یکبار برایمان اجرا کند. با این شرایط شماره گام حلقه اول تعداد ستارههای موجود در هر خط را تعیین میکند. این فرآیند باعث ایجاد یک سری ستاره صعودی در خروجی میگردد. برای درک بهتر این موضوع به جای خروجی ستاره میتواند مقدار متغیر j را در خروجی نمایش دهید.به مثال زیر توجه کنید.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,j;
for(i=1;i<=10;i++){
for(j=1;j<=i;++j){
cout<<j;
}
cout<<"\n";
}
}
در مثال بالا به جای نمایش ستاره در خروجی گامهای حلقه دوم نمایش داده میشود.
در تمرین اول باید از کاربر درخواست کنید که یک وروی را به عنوان تعداد آخرین ستاره به کاربر نمایش دهد برای این کار کافیست در ابتدا یک ورودی از کاربر با استفاده از یک متغیر مانند n و قرار دادن آن به جای عدد ده برنامه را تکمیل کنید.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,j,n;
cout <<"Enter number of rows: ";
cin >> n;
for(i=1;i<=n;i++){
for(j=1;j<=i;++j){
cout<<"*";
}
cout<<"\n";
}
}
سعی کنید مثال گفته شده را یکبار در IDE مانند CodeBlock تمرین کنید. یکی دیگر از زبانهای برنامهنویسی جذاب در این حوزه زبان جاوا میباشد برای آموزش کار با این زبان میتوانید برروی لینک زیر کلیک کنید.
مثال قبلی در مقاله آموزش رایگان برنامه نویسی ++c بسیار ساده بود. از شما میخواهم قبل از مطالعه این بخش کمی در رابطه با شیوه حل کردن آن فکر کنید. در این مثال هم مانند مثال بالا یک پترن بسیار ساده اما به صورت نزولی تولید شده است. حال میدانیم که برای تولید این پترن تنها کافیست کد بالا را معکوس کنیم تا پترن مورد نظرمان تولید شود. در این مثال هم برای درک بهتر مطلب از یک موضوع سادهتر شروع میکنیم. بیاید ابتدا یک شکل ساده تولید کنیم. در ابتدا سعی میکنیم اعداد 0 تا نه را با استفاده از حلقه فور تولید کنیم.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,j;
for(i=0;i<10;++i){
cout<<i;
}
}
این کاربسیار ساده است. کافیست یک حلقه فور در برنامه قرار دهیم که اعداد صفر تا نه را تولید کند. همانطور که در مثال مورد نظر با هم دیدیم خروجی ما از چند خط تشکیل شده است. پس باید از دو حلقه فور استفاده کنیم. برنامه را به شکل زیر در میآوریم.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,j;
for(i=0;i<10;++i){
for(j=0;j<i;++j){
cout<<j;
}
}
}
همانطور که در مثال مشاهده میکنید. خروجی تماما در یک خط نمایش داده شده است. به همین علت از یک n\ استفاده میکنیم. کد نوشته شده دقیقا مانند برنامه بالا عمل میکند برای معکوس کردن آن کافیست از – – به جای ++ در حلقه اول استفاده کنید. همچنین به علت معکوس شدن عملکرد برنامه باید ابتدا مقدار متغیر i را از صفر به 10 یعنی اولین مقدار تولید شده در برنامه تغییر داده و به جای i<10 از i > 0 استفاده کنید.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
#include<iostream>
usingnamespacestd;
intmain()
{
inti,j;
for(i=10;i>0;--i){
for(j=0;j<i;++j){
cout<<j;
}
cout<<"\n";
}
}
همانطور که در خروجی مشاهده میکنید کدهای نوشته شده دقیقا مانند مثال عمل میکند. برای اینکه خروجی همانند جواب مسئله باشد کافیست در خروجی به جای متغیر i از کاراکتر ستاره استفاده کنید. کد مورد نظر به شکل زیر خواهد بود.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
#include<iostream>
usingnamespacestd;
intmain()
{
inti,j;
for(i=10;i>0;--i){
for(j=0;j<i;++j){
cout<<"*";
}
cout<<"\n";
}
}
در مثال گفته شده باید از کاربر درخواست میکردیم که ابتدا تعداد ستارههای مورد استفاده را در خروجی برایمان نمایش دهد. برای اینکار کافیست یک متغیر سوم به نام n تعریف کنیم که مقدار خروجی را برایمان تعیین میکند.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,j,n;
cout <<"Enter number of rows: ";
cin >>n;
for(i=n;i>0;i--){
for(j=1;j<=i;++j){
cout<<"*";
}
cout<<"\n";
}
}
سعی کنید بعد از مطالعه هر مثال یک بار خودتان هم آن را بنویسید تا به خوبی آن را درک کنید.
در دنیای امروز گوشیهای اندروید بسیار محبوب هستند. از این رو بسیاری از برنامهنویسان به سمت این بازار محبوب گرایش پیدا کردهاند. برای یادگیری چگونگی برنامهنویسی در این پلتفرم محبوب میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید.
تا اینجای مقاله آموزش رایگان برنامه نویسی ++c به طور کلی با طریقه ایجاد این مدل الگوها آشنا شدید. به طور کلی مفهوم اصلی ایجاد پترنهای مختلف در ++c هم به همین شکل است. اگر تا اینجا دو مثال قبل را به خوبی مطالعه کرده باشید باید بتوانید این سوال را بدون نگاه کردن به کد حل کنید. بدون شک با کمی تلاش میتوانید این مثال را هم به خوبی انجام دهید.
برنامهای بنویسید که خروجی زیر را تولید کنید.
مثال سوم ترکیبی از دو مثال بالا میباشد. همانطور که در عکس مشاهده میکنید برای ایجاد این پترن تنها کافیست ابتدا مثال شماره یک را ایجاد کرده و سپس مثال شماره دو را ایجاد کنید.
برای ایجاد مثال بالا ابتدا باید از کاربر درخواست کنیم که حداکثر تعداد ستاره را به ما بگوید برای این کار از دستور cin استفاده میکنیم. این قطعه کد در زیر موجود است.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int n;
cout <<"Enter number of rows: ";
cin >>n;
return0;
}
این چند خط کد به کاربر میگوید که یک عدد را به عنوان حداکثر تعداد ستارهها وارد کند. سپس عدد را در متغیر n قرار داده و از برنامه خارج میشود. اگر به مثال خواسته شده دقت کنید در الگوی ایجاد شده ابتدا به صورت صعودی ستارهها از یک تا n ایجاد شدهاند. پس ما هم مانند مثال یک ستارهها را از یک تا n ایجاد میکنیم. برای اینکار برنامه را به شکل زیر در میآوریم.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,j,n;
cout <<"Enter number of rows: ";
cin >> n;
for(i=1;i<=n;i++){
for(j=1;j<=i;++j){
cout<<"*";
}
cout<<"\n";
}
}
بعد از اینکه برنامه به صورت صعودی تعداد ستاره مورد نظر کاربر را تولید کرد حال نوبت به تولید ستارههای صعودی میرسد. برای اینکار کافیست از مثال شماره دو کمک بگیریم و کدهای آن را به شکل زیر به برنامه اضافه کنیم.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,j,n;
cout <<"Enter number of rows: ";
cin >> n;
for(i=1;i<=n;i++){
for(j=1;j<=i;++j){
cout<<"*";
}
cout<<"\n";
}
for(i=n;i>0;i--){
for(j=1;j<=i;++j){
cout<<"*";
}
cout<<"\n";
}
}
در کدهای نوشته شده ابتدا سه متغیر تعریف کردهایم. سپس با استفاده از چهار حلقه فور تعداد ستاره مورد نظر خودمان را تولید کردهایم. همانطور که با هم دیدیم اینکار بسیار ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد. به یاد داشته باشید که تنها مطالعه کردن کدها کافی نیست شما باید یک بار مثالهای گفته شده در این مقاله را بدون نگاه کردن به کدهای اصلی یکبار برای خودتان حل کنید. حل کردن مثالهای نوشته شده در این مقاله میتواند کمک زیادی در بهبود روند یادگیری کدنویسی شما کند.
سخن آخر:
از آنجایی که یادگیری ++c در محیطهای دانشگاهی بسیار کسل کننده است و همچنین آموزشهای آنلاین میتواند این موضوع را تشدید کند. در این مقاله سعی شد به طور کلی زبان برنامهنویسی ++c را با استفاده از مثالهای بیشتر برای کاربران جذابتر کنیم. اگر به هر دلیلی به این زبان برنامهنویسی علاقهای ندارید میتوانید از زبانهای دیگر مانند سیشارپ استفاده کنید. این زبان برنامهنویسی مانند ++c میباشد اما یادگیری آن تا حد زیادی سادهتر است.
از آنجایی که یادگیری یک زبان برنامهنویسی از روی یک کتاب میتواند بسیار کسل کننده باشد بهتر است از فیلم آموزشی استفاده کنید. برای اینکار میتوانید به فرادرس مراجعه کنید. در فرادرس فیلمهای آموزشی جامعی در حوزههای مختلف پیدا خواهید کرد که تمام این آموزشها توسط متخصصان و اساتید حرفهای آن حوزه تهیه شده است. همچنین برای یادگیری عمقی و جامعتر برنامه نویسی ++C میتوانید وارد لینک زیر شوید:
دیدگاهتان را بنویسید
You must be logged in to post a comment.