در این مقاله به معرفی زبان برنامه نویسی ios یا همان swift خواهیم پرداخت. در دنیای امروز بسیاری از کاربران برای جستجو در اینترنت از تلفن همراه استفاده میکنند. از این رو بسیاری از کسبوکارهای بزرگ تصمیم به استفاده از این پتانسیل در بازار گرفتهاند. برنامهنویسانی که در این حوزه فعالیت دارند ممکن است تخصصهای مختلفی را پیش رو بگیرند.
ios چیست؟
ios یک سیستم عامل است که اولین بار در سال 2007 برروی دستگاه آیفون عرضه شد و تا قبل از سال 2010 به نام iphone os شناخته میشد. در حال حاضر شرکت اپل اجازه استفاده از این سیستم عامل بر روی دستگاههای شخص ثالث را نمیدهد. این سیستم عامل 59 درصد از سهم دادههای وب تلفن همراه را به خود اختصاص داده است. ios دارای نسخههای مختلفی است که هر کدام دارای قابلیتهای منحصر به فرد خود هستند.
همانطور که گفته شد شرکت اپل اجازه استفاده از ios برروی دستگاههای شخص ثالث را نمیدهد. این موضوع باعث هماهنگی خوبی بین سختافزار و نرمافزارهای تولیدی این شرکت شده است. استفاده از سیستم عامل ios مزایا و معایب بسیاری را دارد که در ادامه برخی از آنها را با هم بررسی میکنیم.
همانطور که میدانید ایجاد اپلیکیشن تلفن همراه شامل تخصصهای مختلفی است. وبسایت فرادرس که یکی از سایت های آموزش آنلاین است که فیلمهای آموزشی خوبی را برای شما در زمینه فناوری تدارک دیده است. این وبسایت میتواند یک منبع آموزشی بسیار قوی برای یادگیری انواع مباحث آموزشی از جمله زبان برنامه نویسی ios میباشد. برای استفاده از فیلمهای آموزش برنامه نویسی swift میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید.
استفاده آسان: یکی از مزایای خوب استفاده از سیستم عامل ios استفاده آسان و کاربر پسند بودن آن است. این موضوع باعث شده بسیاری از کاربران استفاده از این سیستم عامل را به اندروید و یا windows phone ترجیح دهند. همچنین این سیستم عامل ثبات عملکرد در نسخههای مختلف را برای کاربر تضمین میکند که بسیاری از کاربران آن را یک مزیت نسبت به بقیه سیستم عاملها میدانند.
سرعت بالا: همانطور که گفته شد ios هماهنگی خوبی بین سخت افزار و نرم افزار ایجاد کرده است. این موضوع موجب افزایش خوب سرعت استفاده میشود. سرعت بالای این سیستم عامل زمانی که میخواهید از یک اپلیکیشن برروی گوشی خودتان استفاده کنید خود را نشان میدهد.
امینت: بدون شک اولین موضوعی که کاربران ios در دفاع از این سیستم عامل به زبان میآورند امینت بالای این سیستم عامل نسبت به سایر سیستم عاملهای هم رده است. گوشیهای apple شانس دریافت کدهای مخرب و یا ویروسها را ندارند چرا که برنامههای مورد استفاده در این سیستم عامل قبل از بارگیری مورد آزمایش قرار میگیرند.
استفاده کم از باتری: از مشکلات اصلی استفاده از تلفن همراه تمام شدن زود هنگام باطری آن است. استفاده از ios به دلیل مصرف کردن کم منابع سخت افزاری موجب حفظ شارژ باطری به مدت طولانیتری خواهد شد. همچنین به علت استفاده کمتر از باطری گوشی گرمای کمتری هم توسط آن تولید میشود که موجب سهولت در استفاده کاربران خواهد شد.
معایب استفاده از ios:
آپدیتهای مشابه: در آپدیتهای مختلفی که توسط این شرکت ارائه میشود. معمولا آیکونهای موجود برروی صفحه تغییر نمیکنند.این موضوع باعث یکنواختی در نسخههای مختلف از این سیستمعامل شده است.
پشتیبانی از اپلیکیشنهای محدود: همانطور که میدانید این سیستمعامل از اپلیکیشنهای تحت اندروید و ویندوزفون پشتیبانی نمیکند. در سیستمعامل اندروید نرم افزارهای بسیار گستردهای وجود دارد که نسخه مشابه آن برای اپهای دیگر وجود ندارد. از این رو بسیاری از کاربران ios را در استفاده از اپهای متنوعتر محروم میکند.
محدودسازی کاربر:از آنجایی که ios تنها برروی دستگاههای ساخت شرکت apple کار میکند بنابراین هنگام استفاده از ios برای کاربر محدودیتهایی وجود دارد. به عنوان یک کاربر، حتی اگر از ویژگیهای اضافی که هر دستگاه دیگری در خارج از شرکت ارائه میدهد خوشتان بیاید ، شما در موقعیتی نیستید که از آن استفاده کنید زیرا iOS فقط بر روی سخت افزاری که از کارخانه اپل میآید اجرا میشود.
معرفی چند زبان برنامه نویسی ios:
برای برنامه نویسی در ios زبانهای برنامه نویسی متعددی پیشنهاد میشود. هرکدام از این زبانهای برنامه نویسی مزایا و معایب خاص خود را دارند. طبق آمارهای اعلام شده توسط این شرکت تا کنون 2.5 میلیارد گوشی آیفون به فروش رسیده است همین موضوع موجب شده بسیاری از برنامهنویسان در این حوزه وارد شوند. برای برنامه نویسی در این حوزه زبانهای زیر پیشنهاد میگردد:
نکته: برای اینکه بتوانید زبانهایی که در ادامه گفته میشود و یا هر زبان برنامه نویسی دیگری را یاد بگیرید میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید.
این زبان قدرتمند برنامهنویسی در واقع یک لایه نازک ایجاد شده برروی زبان c است. این زبان برنامه نویسی قبل از به وجود آمدن سوئیفت توسط اپل استفاده میشد. از این زبان برنامهنویسی در حوزههای مختلفی استفاده میشود که مهمترین آنها ایجاد اپلیکیشن تلفن همراه است. بیشتر برنامهنویسان به دلیل استفاده طولانی مدت از این زبان علاقهای به استفاده از زبانهای برنامهنویسی جدیدتر ندارند. به همین علت زمانی که به وبسایت stackoverflow مراجعه میکنید برنامهنویسان بیشتری در حوزه زبان objectve-c نسبت به بقیه زبانهای مشابه یافت میشود.
یادگیری زبان objective-c خیلی سخت نیست به همین علت میتوانید در مدت زمان کوتاهی با استفاده از یک سری خودآموز و یا منابع معرفی شده توسط سازندگان خود این زبان کار کردن با آن را یاد بگیرید. به جرعت میتوان گفت یادگیری این زبان برنامهنویسی ارزش سرمایهگذاری برای چند سال آینده را دارد.
2- swift:
سوییفت یک زبان محبوب برنامهنویسی است که توسط خود شرکت اپل ارائه شده است. زبان برنامهنویسی سوییفت یک زبان کامپایلری با سرعت رشد بالا میباشد. سوییفت نسبت به objective-c از امنیت و سرعت رشد بالاتری برخوردار بوده و دارای خطای کمتری است. زبان برنامهنویسی سوییفت یک زبان چند منظوره است و با یادگیری آن میتوانید با یک تیر چند نشان بزنید.
3-c#:
#c یک زبان برنامه نویسی قدرتمند است. بهتر است بگوییم سی شارپ چهارمین زبان قدرتمند دنیاست. این زبان برنامهنویسی در سال 2000 میلادی توسط مایکروسافت ارائه شد. باید توجه داشته باشید که برای ایجاد اپلیکیشن تحت ios با استفاده از #c باید از فریمورک زامارین استفاده کنید.
زامارین یک فریمورک چند پلتفرمی است که امکان توسعه اپلیکیشن iOS، اندروید، OS X و ویندوز را با استفاده از زبان سی شارپ ممکن میسازد. علاوه بر این شما با بهرهگیری از زامارین میتوانید برای اپلیکیشنهای iOS و اندروید خود، کد مشترک بسازید.
میدانیم که بهترین راه برای یادگیری یک زبان برنامه نویسی جدید استفاده از فیلمهای آموزشی مربوط به آن زبان است. برای این کار میتوانید به وبسایتهای مختلف آموزشی در این زمینه مراجعه کنید. برای اینکه به بهترین و با کیفیتترین فیلمهای آموزشی فارسی که در ایران تولید میشود دسترسی پیدا کنید کافیست به آموزش برنامهنویسی در وبسایت فرادرس مراجعه کنید.
همانطور که در بالاتر گفته شد swift بهترین زبان برای ایجاد یک اپلیکیشن تحت ios است. باید توجه داشته باشید که برای استفاده از این زبان تنها میتوانید از محصولات تولیدی کمپانی اپل استفاده کنید. به طور کلی برای انجام این کار از سیستم عامل مک و محیط xcode استفاده میشود.
ممکن است بسیاری از افرادی که این مقاله را مطالعه میکنند از سیستم عامل ویندوز و یا لینوکس استفاده کنند. از این رو یا باید یک مک بوک برای خود تهیه کنید و یا از ماشین مجازی برای استفاده از xcode و زبان سوئیفت استفاده کنید.
با استفاده از ماشین مجازی میتوانید از امکانات یک سیستم عامل دیگر بدون نیاز به نصب سخت افزاری استفاده کنید. vmware یکی از بهترین برنامههای ساخت ماشین مجازی است. در این برنامه بعد از انتخاب نوع سخت افزار مورد نظر خودتان میتوانید سیستم عامل مک را به راحتی نصب کنید.
به لحاظ تجربه شخصی این روش را توصیه نمیکنم چرا که استفاده از ماشین مجازی دارای مشکلات مربوط به خود است. بعد از نصب سیستم عامل مک به سراغ نصب xcode میرویم. به راحتی و با یک سرچ ساده در اینترنت میتوانید به آموزشهای بسیاری در زمینه نصب سیستم عامل مک و محیط xcode دسترسی پیدا کنید.
آموزش swift:
کار کردن با زبان SWIFT بسیار ساده است. این زبان برنامهنویسی محبوب مشابه پایتون است. همانطور که گفته شد با استفاده از این زبان برنامه نویسی میتوان برای محصولات تولیدی شرکت اپل برنامههای مختلفی را ایجاد کرد. با استفاده از این زبان برنامه نویسی در محیط XCODE برای پلتفرمهای IOS , MAC برنامههای مورد نظر خودتان را ایجاد کنید.
دستور print:
اولین دستوری که در این زبان برنامهنویسی با آن آشنا خواهیم شد دستور Print است. مانند بیشتر زبانهای برنامهنویسی سطح بالا از این دستور برای نوشتن برروی صفحه استفاده میشود.
1
print("Adminesite")
بعد از اجرای این دستور رشته Adminesite برروی صفحه نمایش داده میشود. از این دستور زمانی استفاده میشود که میخواهیم برروی صفحه به صورت کامندی یک متن را به نمایش در بیاوریم.
تعریف متغیر:
برای تعریف متغیرها در این زبان از کلمه کلیدی var استفاده میشود. همانطور مشاهده میکنید در زبان سوئیفت نیازی به نوشتن ; در آخر خط ها ندارید. برای ایجاد یک متغیر به شکل زیر عمل میکنیم.
1
varsitename="adminesite"
دستور بالا یک متغیر به نام sitename ایجاد میکند که درون آن رشته adminesite قرار دارد. با استفاده از کلمه کلیدی var میتوانید هرنوع متغیری را ایجاد کنید. برای این کار کافیست مانند مثال گفته شده نام متغیر و مقدار آن را تعیین کنید. در زبان سوئیفت نیاز به تعریف نوع متغیر نمیباشد.
1
2
3
4
varsitename="adminesite"
varnumber=10
vardesimal=1.80
در کد گفته شده سه متغیر مختلف از نوع رشته، عدد، اعشاری با انواع مختلف تعریف شده است.
دستورات شرطی:
برای استفاده از دستورات شرطی در زبان برنامه نویسی سوئیفت از کلمه کلیدی if استفاده میکنیم. طریقه استفاده از if به شکل زیر است.
1
2
3
4
5
6
7
vargrade:Int=10
ifgrade<= 10
{
print("You have been rejected")
}
در قسمت اول دستور نوشته شده کلمه کلیدی Int به معنی این است که تنها مقادیر عددی میتواند در این متغیر جا گذاری شود. کار کردن با دستور if در این زبان برنامه نویسی بسیار ساده است. تنها کافیست شرط را گذاشته و بدنه دستور را ایجاد کنید. برای ایجاد شرط حلقه میتوانید از مقادیر دیگری هم استفاده کنید.
در مثال گفته شده ابتدا نمره یک درس در متغیر grade قرار میگیرد سپس با استفاده از دستور if مقدار متغیر مورد پردازش قرار میگیرد. توجه داشته باشید که میتوان از چند دستور شرطی در یک برنامه استفاده کرد.
حل یک مثال:
به عنوان مثال میخواهیم برنامهای بنویسیم که طول و عرض یک مستطیل را در دو متغیر قرار دهد و در خروجی محیط و مساحت آن را نمایش دهد. برای این کار ابتدا دو متغیر به نامهای Length و width تعریف میکنیم.
1
2
3
varwidth=10;varLength=20
برای ایجاد دو دستور در یک خط از ; استفاده میکنیم. در دستور بالا دو متغیر طول و عرض را با مقادیر 10 و 20 تعریف کردهایم. حال باید به سراغ محاسبه مساحت و محیط برویم. برای محاسبه مساحت مستطیل باید متغیر طول را در عرض آن ضرب کنیم. برای محاسبه محیط یک مستطیل هم باید طول را با عرض آن جمع کرده و در 2 ضرب کنیم. برای این کار از کد زیر استفاده میکنیم.
1
2
3
4
5
6
7
8
varwidth=10;varLength=20
varArea=width*height
varcircumference=(width+height)*2
print(Area+circumference)
کد نوشته شده در بالا یک ماشین حساب کامل برای محاسبه محیط و مساحت یک مستطیل است. همانطور که با هم دیدیم کار کردن با زبان سوئیفت بسیار ساده است. بسیاری از برنامه نویسان مک به دلیل سادگی در نوشتار به این زبان مهاجرت کردهاند. همانطور که گفته شد با استفاده از زبان برنامه نویسی سوئیفت میتوانید در تمامی پلتفرمهای ایجاد شده توسط شرکت اپل به ایجاد برنامههای مختلف بپردازید.
برنامهنویسی در ios:
برای ایجاد یک برنامه در ios شما نیازمند یک لپتاپ مک هستید و یا محیطی که بتوانید در آن از این سیستم عامل استفاده کنید. همچنین باید محیط xcode را برروی سیستم خودتان نصب کنید. بعد از نصب کامل محیط xcode یک پروژه جدید برای ios ایجاد کنید. برای اینکار کافیست در هنگام ایجاد پروژه جدید از طریق سربرگ ios گزینه single new app را انتخاب کنید. در صفحه جدید ایجاد شده میتوانید نام پروژه و مسیر ذخیره سازی پروژه را انتخاب کنید. بعد از انتخاب ابزار اجرای برنامه میتوانید به کدنویسی در ios بپردازید.
سخن آخر:
در این مقاله سعی شد کاربر به طور کامل با زبان برنامه نویسی ios آشنا شود. همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد وبسایت فرادرس که یکی از بهترین وبسایتهای آموزشی در ایران است به مدیریت استاد شیرافکن یک سری فیلم آموزشی در زمینههای مختلف تدارک دیده است. شما میتوانید از جستجو کردن عبارت زبان برنامه نویسی ios به دوره آموزشی زبان برنامه نویسی سوئیفت دسترسی داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
You must be logged in to post a comment.