در این مقاله سعی شده کاربر را در مسیر آموزش وب سوکت قرار دهیم. وب سوکت یکی از تخصصهای برنامهنویسی است که ممکن است هر برنامهنویسی به آن نیاز پیدا کند. برای طراحی یک شبکه اجتماعی باید یکی از اولین اولیتهای تیم طراحی صرفهجویی در زمان و هزینههای سختافزاری باشد. چرا که اصلیترین استفاده کاربران ارسال و دریافت پیام میباشد. برای بهینهسازی شبکه اجتماعی خودتان کافیست از websocket استفاده کنید. در ادامه این مقاله به طور جامع خواهیم پرداخت پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
وب سوکت چیست؟
اگر تاکنون به ارسال و یا دریافت یک پیام در شبکه فکر کردهاید ممکن است راههای مختلفی پیش رویتان قرار بگیرد. اما اصولیترین شیوه برای ارسال و دریافت پیام در شبکه استفاده از فناوری وب سوکت میباشد. وب سوکت یک تکنولوژی شبکه برمبنای پروتکل tcp است. از طریق tcp میتوانید یک ارتباط دائمی بین سرور و کلاینت ایجاد کنید.
وب سوکت یک پروتکل دوطرفه وکاملا دو رشتهای میباشد که برای ایجاد ارتباط بین کاربر و سرور از آن استفاده میشود. وب سوکت و پروتکل http با یکدیگر یک فرق اساسی دارند. فرض کنیم که شما میخواهید برای دوستتان یک نامه بنویسید زمانی که شروع به نوشتن میکنید با یک لحن رسمی با دوستتان صحبت میکنید چرا که ممکن شخص دیگری هم نامه شمارا مطالعه کند.
حال اگر دوست خودتان را به صورت حضوری ملاقات کنید آیا باز هم با همان لحن با دوستتان صحبت میکنید قطعا خیر این مثال دقیقا تفاوت اساسی بین پروتکل http و web socket را نشان میدهد. با استفاده از وب سوکت میتوان به طرز چشمگیری در مصرف منابع سخت افزاری حداکثر صرفهجویی را کرد.
برای آموزش وب سوکت بهتر است ابتدا با مفاهیم شبکه آشنایی لازم را پیدا کنید. برای این کار میتوانید به وبسایت فرادرس که یکی از بهترین وبسایتهای تولید فیلم آموزشی است مراجعه کنید. برای اینکه مباحث برنامهنویسی که در یادگیری وبسوکت مورد نیاز است را بهتر یاد بگیرید میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید.
زمانی که شما یک وبسایت را در مروگر خودتان باز میکنید کامپیوتر شخصی شما اقدام به ارسال و دریافت اطلاعات با سرور سایت مورد نظر میکند. اینکار عموما از طریق پروتکل http صورت میگیرد. اما این پروتکل معمولا برای این استفاده میشود یک وبسایت به کاربر نمایش داده شود. میتوانید با استفاده از این پروتکل و از طریق تکنولوژیهایی مانند ajax اقدام به ایجاد یک شبکه اجتماعی برای کاربران خودتان کنین اما باید این موضوع را بدانید که این پروتکل برای اینکار طراحی نشده است و باعث افزایش سربار در سرور شما میشود.
پروتکل وبسوکت تحولی در اپلیکیشنهای تحت وب که نیاز به ارتباط لحظهایی داشتند ایجاد کرده است. معمولا با استفاده از وبسوکت اقدام به ایجاد بازیهای آنلاین، نرمافزارهای چت و هر چیزی که نیاز به چت کردن در لحظه داشته باشد میشود. سرویس وب سوکت قادر است که بدون دریافت درخواست از کاربر اقدام به ارسال اطلاعات کند این موضوع باعث افزایش سرعت در ارسال و دریافت اطلاعات میشود.
بسیاری از اپلیکشنهای ایجاد شده توسط http وجود دارند که نیازمند دهها سرور بودهاند اما به لطف تکنولوژی وب سوکت همین نرمافزارها با استفاده یک یا دو سرور ایجاد شدهاند.
مزایا و معایب وب سوکت:
وب سوکت یک تکنولوژی محبوب و رو به رشد است که طرفداران خاص خود را دارد. این تکنولوژی هم مانند هر فناوری دیگری دارای مزایا و معایب خاص خود است. در ادامه به چند مورد از مهمترین مزایا و معایب این فناوری قدرتمند خواهیم پرداخت.
واکنش سریع: یکی از مزایای خوبی که وب سوکت نسبت به بقیه پروتکلهای از این قبیل دارد واکنش سریع نسبت به کاربر میباشد. این موضوع زمانی خوب خودش را نشان میدهد که پستی را در یک شبکه اجتماعی به اشتباه ارسال کردهاید و یا میخواهید از این پروتکل در یک بازی آنلاین استفاده کنید. زمانی که کاربر در یک بازی آنلاین در حال رقابت است انتظار دارد که دستوراتش در لحظه به اجرا در بیاید. در این موارد واکنش سریع وبسوکت میتواند بسیار کارایی داشته باشد.
بروزرسانی دائم:از وب سوکت معمولا زمانی استفاده میشود که مشتری (client) دوست دارد به طور دائم بروزرسانی داشته باشد و در لحظه از جدیدترین اطلاعات در صفحه آگاه باشد. به عنوان مثال در یک صفحه بورس که نیازمند ارتباط بین افراد است و همچنین باید به صورت لحظهای اطلاعات به کاربران نمایش داده شود وب سوکت میتواند بسیار کارا باشد.
پیام رسانی موقت: پروتکل وب سوکت برای درخواست و پاسخ ارائه نشده است. پیامها در هر زمان ممکن است از دو طرف ارسال شوند. در پروتکل وب سوکت هیچ پشتیبانی بومی برای اینکه نشان دهد هر پیامی مربوط به پیام دیگر است وجود ندارد. این موضوع باعث میشود پروتکل برای سناریوهای پیام “fire and forget” مناسب نباشد.
پیامرسانی با بستههای کوچک: پروتکل وب سوکت یک اتصال دائمی برای تبادل اطلاعات را ارائه میدهد. این موضوع باعث شده که پیامهای هیچگونه هزینه اضافهای برای ارسال و دریافت نداشته باشند. از آنجایی که وبسوکت برای اتصالهای طولانی طراحی شده است میتواند تاثیر زیادی برروی عملکرد شبکه داشته باشد.
با توجه به مزایای زیادی که پروتکل وب سوکت دارات سعی کنید در استفاده از آن افراط نکنید. نیاز نیست برای یک ارسال و دریافت ساده خودتان را درگیر کار کردن با این پروتکل کنید. از این پروتکل تنها زمانی استفاده میشود که کاربر نیازمند ارسال و دریافت اطلاعات به صورت لحظهای باشد.
معایب:
مناسب نبودن برای اتصال کوتاه: از آنجایی که وب سوکت برای سناریوهایی با اتصال کوتاه طراحی شده است. برای زمانی که شما میخواهید یک اتصال کوتاه را با کاربران خودتان برقرار کنید و بعد از چند دقیقه دیگر هیچ نیازی به آن ارتباط ندارید لزومی برای استفاده از وب سوکت وجود ندارد. حتی استفاده از وب سوکت در چنین شرایطی میتواند شمارا دچار مشکل کند.
مناسب نبودن برای نمایش غیر لحظهای: زمانی از پروتکل وب سوکت استفاده میشود که کاربران بخواهند به صورت لحظهای یک مسئله مهم را دنبال کنند. اما زمانی که موضوعی که برای آنها به نمایش در میآید نیازی به نمایش لحظهای ندارد نباید از این پروتکل برای نمایش در هر جایی استفاده کنید. همانطور که گفته شد نباید در استفاده از پروتکل وب سوکت افراط به خرج دهید.
ممکن است در هنگام مطالعه این مقاله اصطلاحات مختلفی استفاده شود که برای شما نامفهوم باشد. برای این که درک این مطالب برایتان سادهتر شود بهتر است در یک دوره آموزشی شبکه شرکت کنید. اگر عبارت آموزش شبکه را در اینترنت جستجو کنید میتوانید آموزشهای زیادی را مشاهده کنید که از وبسایتهای مختلف ارائه شده است. همچنین میتوانید از یک کتاب خودآموز برای یادگیری مباحث شبکه استفاده کنید.
برای سوکت نویسی شبکه زبانهای برنامهنویسی زیادی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید اقدام به ایجاد برنامههای مختلف کنید. انتخاب زبان برنامهنویسی مورد نظر شما وابسته به نوع پروژه میباشد. سعی کنید در هنگام انتخاب زبان برنامهنویسی به تخصص خودتان در این حوزه دقت لازم را داشته باشید. در ادامه به معرفی چند زبان برنامهنویسی که در این حوزه پرکاربرد هستند خواهیم پرداخت.
1- php:
امروزه طراحی وب یکی از پردرآمدترین شغل های دنیا شده است. با استفاده از این زبان برنامهنویسی میتوانید اقدام به ایجاد صفحات وب پویا کنید. اصولا زبان برنامهنویسی برای ایجاد هر برنامهای است که تحت وب طراحی شده است. از این زبان برنامهنویسی برای ایجاد چندین سیستم مدیریت محتوای قدرتمند مانند وردپرس استفاده شده است.
با استفاده از زبان برنامهنویسی پی اچ پی میتوانید از وب سوکت استفاده کنید. یکی از بهترین استفادههایی که میتوان از پی اچ پی برای برنامهنویسی در حوزه شبکه میتوانید داشته باشید ایجاد یک محیط چت آنلاین در یک قسمت از وبسایتتان است. یکی از انتظارات اصلی که کاربران از یک محیط چت آنلاین دارند این است که بتوان در لحظه به پیامهای کاربر مقابل دسترسی داشت.
از این زبان برنامهنویسی میتوانید در حوزههای مختلفی استفاده کنید.
2- #C:
یکی دیگر از زبانهای برنامهنویسی که بسیار در حوزه برنامهنویسی شبکه مورد استفاده قرار میگیرد زبان برنامهنویسی سی شارپ است. این زبان برنامهنویسی در حوزههای مختلفی استفاده میشود که یکی از این حوزهها سوکت نویسی شبکه است. با استفاده از وب سوکت میتوانید اقدام به ایجاد یک شبکه اجتماعی درسی شارپ کنید.
با استفاده از زبان قدرتمند سی شارپ میتوانید اقدام به ایجاد برنامههای تحت دسکتاپ و اندروید کنید. ممکن است علاقه داشته باشید که در این حوزه برنامهنویسی یک سرویس آنلاین راهاندازی کنید که با استفاده از زبان برنامهنویسی سیشارپ این کار کاملا امکانپذیر است.
برای اینکه با استفاده از زبان برنامهنویسی سی شارپ سوکت نویسی شبکه را یاد بگیرید باید با اصول و مبانی این زبان برنامهنویسی آشنایی کامل را داشته باشید. برای یادگیری این زبان برنامه نویسی قدرتمند میتوانید عبارت آموزش سی شارپ را در اینترنت جستجو کنید که در این زمینه آموزشهای زیادی وجود دارد. سعی کنید در هنگام خرید یک فیلم آموزش حتما به یک وبسایت معتبر مراجعه کنید.
برای دسترسی به بهترین آموزشهای این زبان برنامهنویسی میتوانید به آموزش برنامهنویسی #C مراجعه کنید.
با استفاده از این زبان برنامهنویسی میتوانید نمونههای مختلفی از ارتباطات بین کلاینت و سرور را ایجاد کنید. وب سوکت در سیشارپ امکانات مختلفی را در اختیار شما قرار میدهد که با استفاده از آنها میتوانید اقدام به ایجاد وب اپلیکیشنها و وبسایتهایی با کاراییهای مختلف کنید. اگر دوست دارید یک پلتفرم ایجاد کنید که در دستگاههای مختلف به کاربر خروجی لازم را ارائه دهد این زبان برنامهنویسی بسیار مناسب خواهد بود.
3-java:
یکی دیگر از زبانهای برنامهنویسی مناسب برای سوکتنویسی شبکه زبان برنامهنویسی جاوا میباشد. این زبان برنامهنویسی یک شعار بسیار مناسب دارد که یک بار بنویس وهمه جا اجرا کن. در حقیقت زبان برنامهنویسی جاوا در هر دستگاهی که قابلیت اجرای jvm را داشته باشد قابل اجرا است. در حقیقت با استفاده از این زبان برنامهنویسی میتوانید هزینههای مربوط به برنامهنویسی را کاهش دهید.
کدهای نوشته شده توسط جاوا را میتوان برروی ویندوز، لینوکس، اندروید و بسیاری از پلتفرمهای دیگر اجرا کرد. همچنین این زبان برنامهنویسی دارای سرعت اجرای بسیار بالایی است که میتواند در حوزه کاری شما تاثیر خوبی داشته باشد. بسته Java API (java.net) برنامهنویسی شبکه را برای همه برنامهنویسان سادهتر کرده است.
همچنین زبان برنامهنویسی جاوا دارای لایبرریهای مختلفی در حوزه طراحی وب میباشد که با استفاده از آنهای میتوانید سیستم مدیریت محتوای وبسایت خودتان را داشته باشید. اگر قصد ورود به دنیای کدنویسی شبکه را دارید زبان برنامهنویسی جاوا میتواند شروع خوبی برای ورود به این حوزه باشد.
4- python:
پایتون یک زبان برنامهنویسی بسیار ساده است که در سالهای اخیر بسیار محبوب شده است این زبان برنامهنویسی برای استفاده در حوزههای بسیار متنوعی ساخته شده است. از برنامهنویسی آردینو گرفته تا هوشمصنوعی و برنامهنویسی شبکه همه و همه با استفاده از زبان برنامهنویسی پایتون قابل پیادهسازی هستند. زبان برنامه نویسی پایتون کتابخانههای متعددی را برای سوکت نویسی شبکه ایجاد کرده است با استفاده از این زبان برنامهنویسی میتوانید به ایجاد برنامههای مختلف در حوزه شبکه بپردازید.
اگر به دنبال یک زبان برنامهنویسی قدرتمند و بی دردسر هستید بهتر است این زبان را برای خودتان انتخاب کنید. چرا که پایتون در عین سادگی قدرت زیادی را در حوزه برنامهنویسی به برنامهنویس میدهد. این زبان برنامهنویسی دارای هزاران لایبرری متنوع است که در حوزههای مختلف علوم کامپیوتر مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاظر این زبان برنامهنویسی از جاوا پیشی گرفته است و آینده روشنی برای آن پیشبینی میشود. برای دسترسی به بهترین آموزش پایتون میتوانید برروی لینک زیر کلیک کنید.
زبان برنامهنویسی یکی از پایهترین زبانهای برنامهنویسی است. معمولا افرادی که در حوزه علوم کامپیوتر تحصیل کردهاند حداقل یکبار این زبانبرنامهنویسی را استفاده کردهاند. این زبان برنامهنویسی یکی از قدیمی ترین زبانهای برنامه نویسی در حوزه علوم کامپیوتر میباشد که به صورت پایهای برای همه افرادی که وارد این حوزه میشوند پیشنهاد میشود.
با استفاده از زبان برنامهنویسی هم میتوانید اقدام به سوکتنویسی شبکه در حوزه کاری خودتان کنید. این زبان برنامهنویسی دارای سرعت بالاتری نسبت به بقیه زبانهای همرده خود است اما کار کردن با آن ممکن است برای بسیاری از افرادی که تازه وارد حوزه برنامهنویسی شدهاند کمی دشوار باشد. پیشنهاد میشود اگر دارای دانش لازم در حوزه علوم کامپیوتر نیستید ابتدا سطح علمی خودتان را بیشتر کنید و بعد وارد این حوزه شوید.
سخن آخر در مورد آموزش وب سوکت:
پروتکل وب سوکت یکی از آن دسته پروتکلهایی است که توسط بسیاری از برنامهنویسان در حوزه کامپیوتر مخصوصا برنامهنویسان حوزه شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. برای یادگیری برنامهنویسی در این حوزه باید ابتدا به مبانی کامپیوتر آشنایی لازم را داشته باشید سپس وارد حوزه شبکه شوید.
یکی از بهتر راههای یادگیری آموزش آنلاین است. اگر در اینترنت عبارت وب سوکت را جستجو کنید آموزشهای زیادی برای شما به نمایش در خواهد آمد. یکی از بهترین وبسایتهایی که دراین حوزه مشغول به فعالیت هستند فرادرس است. این وبسایت به صورت کاملا حرفهای اقدام به ضبط کرد فیلمهای آموزشی در حوزههای مختلف میکند که از صفر تا صد با شما همراه خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید
You must be logged in to post a comment.