برنامه تجاری پایه و اساس تجارت شما است. هر فردی برای راهاندازی کسبوکار و پیشبرد اهدافش نیاز به یک طرح توجیهی یا بیزنس پلن خواهد داشت تا بتواند تمام نقاط و مراحل کسبوکار خود را آنالیز و تحلیل کند. در این مقاله ادمین سایت به شما خواهد گفت که بیرنس پلن چیست و چگونه میتوان نمونهای از آن را ایجاد کرد.
بیزنس پلن یا طرح تجاری چیست؟
زمانیکه شما شروع به راهاندازی یک کسبوکار میکنید، شاید در مرحله اول بسیار ساده به نظر برسد. ولی در طی زمان ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید که ندانید که چگونه باید آن را حل کرد. برای مثال، شاید شما پیشبینی درستی راجعبه هزینهها نداشته باشید. اگر در هر مرحله از کسبوکار خود، شرایط بازار عوض شود قرار است چه کاری انجام دهید و یا حتی مشتریهای خود را به اندازۀ کافی نشناسید و آنها را از دست دهید.
بیزنسپلن یا طرح تجاری به شما کمک خواهد کرد تا نقشه راه کسبوکار خود را بشناسید و همه جهات و بُعدهای آن را بتوانید درنظر بگیرید. این طرح شما را در هر مرحله از شروع و مدیریت کسبوکار شما راهنمایی میکند و نشان خواهد داد کسبوکار چگونه قرار است که موفق شود!
بیزنس پلن به شما چگونه کمک خواهد کرد؟
شما از طرح تجاری خود به عنوان یک نقشه راه برای چگونگی ساختار، اداره و رشد کسبوکار جدید خود استفاده خواهید کرد. این راهی برای تفکر در مورد عناصر اصلی کسبوکار شماست. برنامههای تجاری میتوانند به شما کمک کنند تا بودجه دریافت کنید و یا شرکای تجاری جدیدی را به وجود آورید.
سرمایهگذاران میخواهند احساس اطمینان کنند که بازگشت سرمایه خود را مشاهده خواهند کرد. برنامه تجاری شما ابزاریست که سرمایهگذاران را برای متقاعد می کند که کار با شما و سرمایهگذاری روی کسبوکار شما میتواند انتخاب هوشمندانهای باشد.
کسانی به بیزنسپلن نیاز خواهند داشت که قصد توسعه کسبوکار خود و یا راهاندازی یک استارتاپ را داشته باشند. به این صورت بیزنس پلن به آنها کمک میکند تا انرژی و زمان خود را در جای مناسب خرج کنند و از هدر رفتن آن جلوگیری کنند.
یک بیزنسپلن بسته به اینکه برای چه کسبوکاری نوشته میشود، دارای طرحها و بخشهای مختلفی میباشد. به همین دلیل شما باید قالب طرح تجاری مناسب خود را انتخاب کنید. هیچ راهی درست یا غلطی برای نوشتن یک طرح تجاری وجود ندارد. آنچه مهم میباشد، اینست که برنامه شما نیازهای شما را برآورده کند. تیم ادمین سایت موارد مهمی که میتواند مناسب طرح تجاری شما باشد را در ادامه آورده است :
معرفی کسبوکار شما: ساختار شرکت خود را تعریف کنید.
اهداف بیزینس
نیازهای اولیه
اهداف کوتاهمدت
اهداف بلندمدت
استراتژی
طراحی برند
معرفی افراد: برای شروع به یک تیم و یا به خودتان نیاز خواهید داشت.
تیم رهبری
کارمندان و منابع انسانی
موقعیت مکانی
شرح مشکلات و راهحلهای موجود
تحقیقات بازار
تحلیل بازار هدف
آنالیز مشتریان
آنالیز رقبا
محصول
تهیه نمونه محصول
قیمتگذاری
روش توزیع و فروش
برنامه ترویج و تبلیغات
برنامهریزی
بازاریابی
صورت مالی: هزینههای احتمالی را تخمین بزنید.
سرمایهگذارها
بودجه اختصاصداده شده
درآمد
مخارج
نوشتن چکیده اجرایی
مراحل نوشتن یک بیزنس پلن برای راهاندازی کسبوکار
۱. شرکتتان را تعریف کنید
تا وقتی مطمئن نشده باشید که دلیل وجود شرکتتان چیست، بیزنس پلن کسبوکار کمکی به شما نمیکند. قرار است چه کاری برای دیگران انجام بدهید؟ خدمتی یا محصولی که فراهم یا تولید میکنید چیست؟ تمام نیازهای به خصوصی را که شرکت شما تأمین خواهد کرد یادداشت کنید. سرمایهگذاران احتمالی نیاز دارند مطمئن بشوند که کسبوکار شما در بازار برای آدمهایی که قرار است از محصول یا خدماتتان استفاده کنند مفید و قابل عرضه است.
بنابراین روی نیازهای خارج سازمان که شرکت پاسخگوی آنهاست متمرکز شوید. محصول یا خدمت شما چگونه زندگی مشتریان را بهبود خواهد داد؟ ارزانتر، امنتر یا کاراتر است؟
زمانی که مزیت رقابتیای را که شرکتتان فراهم میکند پایهریزی کردید قادر خواهید بود بهترین استراتژی را برای دستیابی به هدفتان انتخاب کنید. خدمت یا محصولتان را چطور متمایز خواهید کرد؟ گرچه میلیونها نوع کسبوکار وجود دارند چند استراتژی عمده هست که میتواند هر تجارتی را به موفقیت برساند. اولین گام برای انتخاب استراتژی کارآمد این است که برای محصول یا خدمتی که ارائه میدهید مزیتی رقابتی داشته باشید.
مزیت رقابتی شما میتواند شامل طراحی ویژگیهایی خاص باشد که در محصولات رقیب وجود ندارند؛ میتواند شامل ویژگیهای خدمت رسانی برتر به مشتریان مانند تحویل سریعتر، قیمت کمتر یا فروشندگانی باملاحظهتر باشد.
در حالی که بسیاری از شرکتها به خودشان اطمینان دارند، شرکت شما میتواند با ساختن تجربهای فراتر از حد متوسط انتظاراتِ مشتریان از آن شرکتها پیشی بگیرد، و کسی نیست که معتقد باشد اینها استراتژیهای برنده نیستند. حتی زمانی که محصول یا خدمات شما همین حالا جایگاه خود را پیدا کردهاند، ممکن است بخواهید روی ساختن تصویر و برندی از کسبوکارتان کار کنید که به کیفیت استثنایی شهرت داشته باشد.
۳. شرکتتان را طراحی کنید
بیزنس پلن برای استخدام و سازماندهی نیروی کارتان بریزید. با توجه به اینکه در این مرحله میدانید شرکت شما چه ماهیتی دارد احتمالا میتوانید تعداد افراد و مهارتهایی که برای راهاندازی و سرپا نگهداشتن کسبوکارتان نیاز دارید بهخوبی تخمین بزنید.
به یاد داشته باشید که برنامهریزیهای اولیه به موازات گسترش کسبوکارتان بدون شک تغییر خواهند کرد. ممکن است برای سرپرستی کارکنان رو به افزایشتان نیاز به استخدام مدیران بیشتری داشته باشید یا لازم باشد بخش دیگری راه بیندازید که پاسخگوی نیازهای تازهی مشتریان است. پیشبینی رشد و توسعهی شرکت شما باید در طرح کسبوکارتان لحاظ بشود، اما نیاز نیست تمرکز اصلیتان را به آن اختصاص بدهید. فعلا، قرار است از جلب کمکهای لازم برای شروع کسبوکارتان اطمینان پیدا کنید و منابع تأمین مالیتان را نسبت به سودده بودن کسبوکار اقناع کنید.
۴. به مسائل عملی راهاندازی یک کسبوکار توجه داشته باشید
به نقش خودتان به عنوان یک مدیر یا رهبر یک کسبوکار فکر کنید. همچنان که به استخدام و سازماندهی نیروی انسانی خود فکر میکنید، در همان زمان باید با اشتیاق یا توانایی خودتان به عنوان یک رئیس خوب روبهرو شوید. دربارهی چگونگی مدیریت حقوق کارکنان، برای مثال حقوق، دستمزد، بیمه و مزایای بازنشستگی تصمیم بگیرید، همچنین دانش خود را دربارهی مسائل مرتبط با مالیات بسنجید.
سرمایهگذاران مایلاند بدانند آیا میتوانید کسبوکارتان را اداره کنید؟ آیا باید مدیران باتجربه را در بدو امر به کار بگیرید؟ آیا تعدادی از کارکنان سابق شرکتی که خریداری کردهاید را نگه میدارید یا قصد دارید با افرادی کاملا جدید کار را شروع کنید؟ و از کجا میخواهید این کارکنان بالقوه را استخدام کنید؟
تأمین کنندگان مالی همچنین میخواهند بدانند هر یک از شرکای شما انتظار دارند در کنار شما کار بکنند یا تعهدات آنها صرفا مالی است. طرح کسبوکار شما باید شرح وظایف و نقشهای حیاتی مدیریت در سازمان را تصریح کند. پُستهایی مانند ریاست، نائب رئیس، مدیر ارشد مالی و مدیران بخشها باید تعریف بشوند و مشخص باشد که هرشخص باید به چه کسی دربارهی مسئولیتی که بر عهده دارد گزارش بدهد.
۵. برنامهای برای بازاریابی طراحی کنید
یکی از کوتاهیهای متداول در بین کارآفرینان این است که شرح دقیقی از نحوهی دسترسی به مشتریان و معرفی محصول به آنها فراهم نمیکنند. شما نمیتوانید سرمایهگذاران احتمالی، کارکنان و شرکا را برای موفقیتِ طرح کسبوکارتان اقناع کنید مگر اینکه روشهای کارامد و حاصل از تحقیقات را برای برقراری ارتباط با مصرفکنندگان به آنها ارائه کنید و این اطمینان را در آنها به وجود بیاورید که وقتی به مصرفکنندگان احتمالی دسترسی پیدا کردید میتوانید آنها را قانع کنید که خدمت یا محصول شما را بخرند.
ببینید چطور میخواهید به مصرفکنندگان دسترسی پیدا کنید. چطور آنها را قانع میکنید که محصول شما ارزش بیشتر، متناسبتر، مفیدتر و … برای مصرفکنندگان محصولات شرکتهای رقیب فراهم میکند؟ اگر در حال حاضر رقیبی وجود ندارد هدف و نیازی را که به محصول یا خدمتتان وجود دارد چطور به مصرفکنندگان احتمالیِ آن معرفی میکنید؟
از چه تبلیغات و استراتژیهای ترفیع بازاریابی استفاده خواهید کرد؟ برای مثال پیشنهاد ویژهی «یکی بخرید دوتا ببرید» میدهید یا در همان محصولی که مخصوص گروه کودکان تولید کردهاید کوپنهای رایگان میگذارید؟ از کجا میتوانید به آمار بالاترین تراکم مربوط به کودکان زیر هشت سال یا هر گروهی که بازار هدف شما را تشکیل میدهند دست پیدا کنید؟
۶. اقدامات فروش منعطفی داشته باشید
عبارت «فروش» شامل تمام مسائل پیرامون برقراری ارتباط با مصرفکنندگان واقعی پس از مرحلهای است که از طریق کمپین تبلیغاتی توانستهاید ارتباط اولیه را با آنها برقرار کنید. به طور خلاصه، این بخش از بیزنس پلن کسبوکار شما به این مسئله میپردازد که قرار است از چه روشی مصرفکنندگان را به محصول یا خدمتتان جذب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
You must be logged in to post a comment.