امروزه به دلیل گسترش و توسعه فناوری اطلاعات، تمامی رشتهها تحت تأثیر اینترنت و فضای آنلاین قرار گرفتهاند. یکی از این رشتهها بازاریابی است. شاید واژه دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال را شنیده باشید. اما به راستی مفهوم دیجیتال مارکتینگ چیست؟ چگونه میتوان در این حوزه فعالیت کرد؟ بهترین منبع آموزش بازاریابی دیجیتال چیست؟ برای پاسخ به همه این سؤالات با ما همراه باشید.
مفهوم بازاریابی دیجیتال
بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) در واقع استفاده از اینترنت برای معرفی و تبلیغ محصول است که تقریباً از دو دهه پیش با عنوان زیرمجموعهای از مدیریت بازاریابی و مدیریت تبلیغات پا به دنیای تکنولوژی گذاشته است. به عبارت دیگر، دیجیتال مارکتینگ فرآیند تبلیغ و فروش محصولات یا خدمات در اینترنت با استفاده از یک یا چند کانال بازاریابی مانند موتورهای جستجو، شبکههای اجتماعی و تبلیغات PPC است. از طریق بازاریابی دیجیتال میتوانید مخاطبان علاقهمند به برند خود را بیابید، با آنها تعامل کنید و آنها را تا زمانی که تبدیل به مشتری شما شوند، پرورش دهید. مهمترین انواع بازاریابی دیجیتال عبارتند از: بازاریابی موتورهای جستجو، بازاریابی محتوا، تبلیغات PPC، بازاریابی رسانه های اجتماعی و بازاریابی ایمیلی.
با توجه به نفوذ روز افزون اینترنت در زندگی انسانها، مسلم است که یک تبلیغ در اینترنت میتواند بسیار چشمگیرتر از تبلیغات در یک رسانه یا محیط باشد. همراه با تکنولوژی، دیجیتال مارکتینگ نیز پیشرفت زیادی داشته است و امروزه در دانشگاهها و دورههای مهارتی سازمانهای مختلفی تدریس میشود. به دلیل همه گیری این رشته منابع آموزشی بسیاری برای آن ایجاد شده است و علاوه بر دورههای حضوری آموزش، دورههای آموزش دیجیتال مارکتینگ به صورت آنلاین نیز برگزار میشود. یکی از بهترین منابع آموزش بازاریابی دیجیتال، فرادرس است که آموزشهای فراوانی را در زمینه دیجیتال مارکتینگ و آموزشهای دانشگاهی و نرم افزاری به شما ارائه میدهد:
در عصر تکنولوژی امروز، میلیونها کاربر وجود دارند که بخشی از زمان روزانه خود را در سراسر اینترنت و شبکههای اجتماعی میگذرانند. پس استفاده از بازاریابی دیجیتال برای کسب و کارهای مختلف، یک روش بازاریابی هوشمندانه محسوب میشود. از جمله دلایل مهمی که باعث پررنگ و پر سود شدن نقش بازاریابی دیجیتال برای کسب و کارها شده است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مخاطبان گستردهتر: اگر از روشهای سنتی بازاریابی استفاده کنید، فعالیت بازاریابی شما محدود به جمعیتشناسی خاصی میشود، اما با بازاریابی دیجیتال، حضور شما در سطح جهانی احساس میشود و از این رو به مخاطبان بیشتری دسترسی پیدا میکنید.
رقابت با نیروهای بزرگتر: در عصر امروز فقط کسبوکارهای بزرگ محدود به استفاده از روش بازاریابی دیجیتال نیستند و هر کسب و کاری، هر چند کوچک، میتواند از این روش به نفع خود استفاده کند و با کسب و کارهای بزرگتر از خود رقابت کند.
دسترسی به مشتریان بالقوه: در گذشته دسترسی به مشتریان بالقوه برای کسب و کارها امر دشواری بود، اما با استفاده از بازاریابی دیجیتال، شناسایی و دستیابی به مخاطبان هدف آسان شده است. در این روش، هدف قرار دادن مخاطبان بالقوه نتایج بهتری به همراه خواهد داشت.
ردیابی نتایج بازاریابی: در روش های بازاریابی سنتی، دیدن و ردیابی نتایج بازاریابی به سختی قابل پیگیری بود. برای مثال بررسی اینکه چند نفر یک بیلبورد خاص را دیدهاند و در نهایت خرید کردهاند دشوار است، اما در بازاریابی دیجیتال، این امکان وجود دارد که با استفاده از ابزارهای مختلفی به ردیابی نتایج بازاریابی مانند حضور کاربران در رسانه های اجتماعی، فعالیت وب سایت و. . . بپردازید.
بازگشت سرمایه: بر اساس گزارشهای آماری منتشرشده از سایت Litmus، بازگشت سرمایه فعالیتهای مربوط به بازاریابی دیجیتال مثل بازاریابی ایمیلی برابر با 4200 درصد یا 42 برابر است. بنابراین به ازای هر دلاری که کسب و کارها در بازاریابی ایمیلی سرمایه گذاری میکنند، 42 دلار دریافت میکنند. این نوع بازگشت سرمایه بسیار بزرگ است و از این رو سرمایه گذاری در آموزش بازاریابی دیجیتال و رشد کسب و کار تصمیم بسیار خوبی خواهد بود.
شاخه های مختلف دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ را نمیتوان به صورت مستقیم معنا کرد. تمام تعریفهای موجود از این رشته به نوعی با معرفی زیر مجموعههای آن همراه است. ما در اینجا قصد داریم شاخههای مختلف بازایابی دیجیتال اشاره کنیم و به توضیح آنها بپردازیم.
1. بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)
اگر شما دارای صفحه وب (همان وب سایت) هستید، یکی از راههای بازاریابی دیجیتال، موتورهای جستجو هستند. در این شاخه بازاریابی دیجیتال، شما هزینهای را به موتورهای جستجو پرداخت میکنید تا این موتورها صفحه شما را به عنوان گزینههای برتر به مخاطبان ارائه کنند. در واقع شما با این کار به نوعی یک ترافیک خریداری کردهاید. اگر شما هزینهای را برای هدایت ترافیک کاربران به صفحه وب خود توسط راههای پیشنهادی موتورهای جستجو پرداخت کنید، درواقع شما برای تبلیغات از شاخه بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) استفاده کردهاید.
2. بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO)
اگر شما در فضای آنلاین به خصوص در حوزه سایت فعالیت میکنید، یادگیری سئو و شناخت آن گریزناپذیر است. اما سئو یعنی چیه؟ سئو به معنای بهینه سازی یک سایت برای موتورهای جستجو است. با شناخت سئو شما با الگوریتمهای موتورهای جستجو آشنا میشوید و میتوانید محتوای سایت خود را طوری تنظیم کنید که کاربران بیشتری وارد سایت شما بشوند. با توجه به این که به کمک سئو شما ترافیک کاربران را در سایت بالا میبرید پس میتوان بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) را یکی از زیر شاخههای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال دانست. امروزه سئو یکی از مهمترین علوم دنیای وب است که آموزش و کسب تجربه در آن میتواند درآمدهای میلیونی داشته باشد.
3. بازاریابی محتوا (Content Marketing)
تولید محتوا یکی از زیرمجموعههای مهم دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود. تولید محتوا ریشه طولانی مدت در بازاریابی و خصوصاً تبلیغات دارد. اما این شاخه مهم نیز مانند دیگر شاخههای بازاریابی با ورود به عصر دیجیتال مارکتینگ مفهوم مخصوص و ویژهای به خود گرفت. تولید محتوا در واقع تولید یک (بنر، متن، شعار تبلیغاتی و. . . ) برای تبلیغات محصول است. در دنیای دیجیتال مارکتینگ تولید محتوا را میتوان یک شغل جدا و تخصصی دانست.
بازاریابی محتوا یکی از مهمترین زیر شاخههای بازاریابی دیجیتال است. اصطلاح بازایابی محتوا قبل از ایجاد دیجیتال مارکتینگ نیز در حوزه بازاریابی به کار برده میشد اما پس از توسعه فناوری اطلاعات، استفاده و کاربرد این مفهوم پیشرفت بسیاری نمود. بازاریابی محتوا در مدت کوتاهی به عنوان یک رشته تخصصی مطرح شد و توجه بسیاری از فعالان در حوزه بازاریابی دیجیتال را به خود جلب کرد. در حقیقت بازاریابی محتوا فرایندی در کسب و کار است که در آن باید به تولید محتوای گیرا و مجاب کننده و توزیع آن برای جلب توجه، جذب و درگیرکردن یک گروه مشخص از مخاطبان، با هدف برانگیختن اقدامهای سودآور در مشتریان، اقدام کرد. اگر می خواهید که در این زمینه کاری جذاب شروع به فعالیت کنید، ابتدا باید اصول و مبانی آموزش تولید محتوا را بیاموزید. سپس می توانید بصورت فریلنسری پروژه بگیرید. شما میتوانید با آموزش دورههای بازاریابی محتوا در فرادرس وارد این زمینه از حوزه دیجیتال مارکتینگ شده و کسب درآمد کنید:
بازاریابی درونگرا یا بازاریابی جاذبهای یکی از رایجترین اصطلاحات رایج این سالها در بازاریابی دیجیتال است. این شاخه دیجیتال مارکتینگ در مقابل روش سنتی بازاریابی برون گرا است. در این روش بازاریابی ارتباط مخاطب با کسب و کار یا شرکت از طرف مخاطب شروع میشود. اگر شما بتوانید احساس نیاز به ارتباط مخاطب با شرکت یا کسب و کار را ایجاد کنید، باید گفت که در بازاریابی درونگرا درست عمل کردهاید. یکی از معمولترین راههای بازاریابی درونگرا گسترش سایت شرکت یا کسب و کار است. در این روش شما درباره محصول مطالبی را در سایت قرار میدهید که مخاطب با سرچ کردن سؤال های خود مستقیماً به سایت شما راه پیدا کند و پس از مطالعه تصمیم به ارتباط با شرکت و یا کسب و کار و خرید محصول بگیرد.
5. تبلیغات کلیکی (PPC)
یکی از روش های افزایش ترافیک در وبسایت ها، تبلیغات است. تبلیغات در سایت ها انواع بسیاری دارند که یکی از پرکاربرد ترین آن ها تبلیغات کلیکی (Pay-per-click) است. تبلیغات کلیکی را می توان یکی از زیرشاخه های بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ نیز دانست. تصور کنید شما برای کسب کارتان یک سایت راه انداختید که برای ایجاد ترفیک بیشتر در آن نیاز به تبلیغات دارید؛ برای این کار شما به سایت هایی که ترافیک بیشتری دارند هزینه ای را برای تبلیغات کلیکی پرداخت می کنید. تبلیغات می توانند به صورت بنری،همسان و… باشند.
در این شاخه بازاریابی دیجیتال، پیدا کردن سایت مرتبط با شرکت یا کسب و کار شما شاید کار خسته کننده و دشوار به نظر برسد. برای حل این مشکل سایتهای بسیاری این خدمات را در اختیار شما قرار میدهند که یکی از بهترین آنها کاپریلا است. کاپریلا همچنین یکی از منابع مفید برای یادگیری علوم دیجیتال است که شما میتوانید از طریق بخش آکادمی کاپریلا به آموزشهای این سایت دسترسی داشته باشید.
یکی از روش های پرکابرد تبلیغات کلیکی استفاده از پلتفرم های توزیع و نمایش تبلیغ می باشد. در این روش شبکه هایی به صورت پلتفوم سایت تبلیغ گیرنده و سایت تبلیغ دهنده را به هم وصل می کنند. یکی از بهترین سایت ها در این زمینه سایتنشریلا می باشد که محتوا یا محصول شما در با کم ترین هزینه و سریع ترین زمان ممکن در معتبرترین رسانه ها معرفی می کند.
6. بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
بازاریابی ایمیلی راهی آسان و موثر برای حفظ ارتباط با مشتریان فعلی و بالقوه است. بازاریابی ایمیلی چیزی نیست جز ایمیلهای عمومی که برای هدف قرار دادن مخاطب استفاده میشود و میتوان آن را تبلیغاتی دانست که با هدف جذب ترافیک در وب سایت انجام میشود و بالاترین نرخ تبدیل را دارد. بخش عمده بازاریابی ایمیلی شامل ایمیلهایی است که پیشنهادات و کوپنهای جدید را برای جلب توجه مخاطب ارسال میشود.
7. بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)
بازاریابی شبکه های اجتماعی به معنی استفاده از پلتفرمهای شبکههای اجتماعی برای بازاریابی یک محصول یا خدمات است. این روش سادهترین و موثرترین راه برای ارتباط با مخاطب هدف است. همانطور که میدانید قدرت شبکههای اجتماعی در حال حاضر بسیار بالاست و میلیونها نفر در رسانههای اجتماعی وجود دارند که دیگران را با نظرات خود تحت تأثیر قرار میدهند. بنابراین اگر کسب و کارها از این واقعیت به نفع خود استفاده کنند، تاثیر زیادی خواهند پذیرفت. یکی از راههای بازاریابی شبکههای اجتماعی، اینفلوئنسر مارکتینگ است.
مفهوم اینفلوئنسر مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ در واقع بازاریابی به کمک افراد تاثیرگذار می باشد. این شاخه دیجیتال مارکتینگ بیشتر در شبکه های اجتماعی استفاده می شود. از همین رو می توان آن را در حوزه آموزش بازاریابی شبکه های اجتماعی قرار داد. امروزه با وجود شبکههای اجتماعی مانند (اینستاگرام، تلگرام و…) مردم بیشتر زمان خود را با جستجو در این شبکههای اجتماعی صرف میکنند. پس گسترش تبلیغات در این پلتفرمها طبیعی به نظر میرسد. البته واژه اینفلوئنسر مارکتینگ مشخصاً به شبکههای اجتماعی اختصاص ندارد اما در کشور ما بیشتر استفاده از این نوع تبلیغات در اینستاگرام و شبکههای اجتماعی انجام میشود. در این شاخه دیجیتال مارکتینگ شما برای تبلیغات محصول خود از یک شخص معروف و با نفوذ در فضای اجتماعی و یا یک سلیبریتی استفاده میکنید و همین باعث افزایش میزان نفوذ تبلیغ شما میشود.
کسب درآمد با آموزش دیجیتال مارکتینگ
پس از فراگیری و آموزش دیجیتال مارکتینگ به طور کامل، شما میتوانید در حوزههای مختلف این رشته شروع به فعالیت و کسب درآمد کنید. همانطور که گفتیم یکی از مشاغل مربوط به این رشته کارشناس تولید محتوا است. با کسب تجربه در این رشته و یادگیری اصول مربوط به آن شما میتوانید به عنوان یک کارشناس تولید محتوا درآمد زیادی کسب کنید. وظایف یک کارشناس تولید محتوا به طور کلی (نوشتن محتوای متنی خوب، ایجاد و ویرایش تصاویر) است. همچنین شما میتوانید به صورت تخصصی یک کارشناس سئو، کارشناس بازاریابی و… نیز باشید و درآمدهای بالایی با آموزش digital marketing کسب کنید. برای مثال وظایف یک کارشناس بازاریابی به صورت زیر است:
تحقیق روی بازار و پیدا کردن بهترین استراتژی تولید، توزیع و فروش
انتخاب استراتژیهای جدید و به کارگیری آنها
نگهداری و تجزیه و تحلیل اطلاعات آنها جهت بهبود فرآیند فروش
ارتباط با مشتریها از طریق مختلف مانند ( اس ام اس مارکتینگ و یا تماس صوتی)
یک کارشناس بازایابی میتواند با فراگیری مهارتهایی مانند (تسلط به مفاهیم مشتریمداری، آشنا با نرمافزار CRM، آشنا با ابزار تحلیل دادهها مثل گوگل آنالیتیکس) در کمتر از دو سال به درآمد ماهیانه 25 تا 35 میلیون تومان برسد. شایان ذکر است که سیستم گوگل آنالیتیکس یکی از ابزارهای مهم در زمینه سئو سایت و دیجیتال مارکتینگ است که آموزش آن نیز در فرادرس در لینک زیر موجود است:
ما در این مقاله درباره دیجیتال مارکتینگ و زیرمجموعههای آن صحبت کردیم. اگر شما علاقمند به یادگیری این رشته جذاب و پردآمد هستید میتوانید از با مراجعه به فرادرس و مشاهده فیلمهای آموزشی جامع آن در این زمینه، به مجموعه آموزش دیجیتال مارکتینگ و نرم افزارهای مربوط به آن دسترسی پیدا کنید. همچنین شما میتوانید به آموزش و فراگیری این رشته از طریق دورههای مهارتی بپردازید و علاوه بر گرفتن مدرک، شروع به کار در این حوزه کنید. با توجه به توسعه روز افزون فناوری اطلاعات، میتوان گفت رشته بازاریابی دیجیتال یک رشته تمام نشدنی و پرکاربرد در زمان حال و آینده است. علاوه بر آموزشهای دیجتال مارکتینگ در فرادرس میتوانید از آموزش دروس دانشگاهی نیز بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
You must be logged in to post a comment.