قطعا از جمله مباحثی که باید به آن در هر وبسایتی پرداخته شود معرفی بلاکچین است. در حال حاضر مرسومترین روش برای خرید کردن در ایران استفاده از درگاههای بانکی و کدهای ussd برای انجام خریدهای بانکی است. اگر کارت بانکی تهیه نکرده باشید قطعا استفاده از چنین روشهایی غیرممکن به نظر میرسد. همچنین این روشها بسیار قدیمی هستند.
از این رو دنیای ارزهای دیجیتالی توانسته جایگزین مناسبی برای تراکنشهای بانکی باشد. دنیایی که در آن نیاز نباشد به تراکنشهای بانکی و بانکها و همچنین دولتها تکیه کنید قطعا یک دنیای ایدهآل است. ایجاد چنین دنیایی تنها با فناوری بلاکچین امکانپذیر است. در ادامه این مقاله قصد داریم هر چه بیشتر به معرفی بلاکچین بپردازیم. اگر علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه هستید در این مقاله با ما همراه باشید.
تاریخچه کوتاه از فناوری بلاکچین
فناوری بلاک چین در ابتدا در سال 1991 توسط دو ریاضیدان به نامهای استوارتهابر و دبلیو اسکات استورنتا اختراع شد. آنها ابتدا این سیستم را برای اطمینان از عدم دستکاری مُهرهای زمانی پیشنهاد کردند.
چند سال بعد، در سال 1998، توسعهدهنده نرمافزار Nick Szabo پیشنهاد کرد که از نوعی فناوری مشابه برای ایمن کردن سیستم پرداخت دیجیتالی استفاده شود که او آن را «Bit Gold» نامید. با این حال، این نوآوری پذیرفته نشد تا اینکه ساتوشی ناکاموتو ادعا کرد که اولین بلاک چین و بیت کوین را اختراع کرده است.
بعد از این ادعا به طور کلی دنیای بلاکچین و ارزهای دیجیتالی تغییر بزرگی کرد و این فناوری تا حد بسیار زیادی مورد توجه قرار گرفت.
بلاکچین در حقیقت یک پایگاه داده توزیع شده است که بین گرههای یک شبکه کامپیوتری مشترک است. در چنین شبکهای اطلاعات به صورت دیجیتال ذخیره میشوند. بسیاری از مردم اولین بار زمانی که شروع به جستجوی اطلاعات در مورد بیت کوین کردند، نام فناوری بلاک چین را شنیدند.
بلاک چین در سیستمهای ارزهای دیجیتال برای اطمینان از سوابق امن و غیرمتمرکز تراکنشها استفاده میشود. بلاک چین به افراد این امکان را میدهد تا وفاداری و امنیت رکورد دادهها را بدون نیاز به شخص ثالث برای اطمینان از صحت تضمین کنند. قطعا همیشه باید در معرفی بلاکچین از اسم بیتکوین هم استفاده کرد چرا که علت اصلی مورد توجه قرار گرفتن آن همین ارز دیجیتال بوده است.
برای درک بهتر نحوه عملکرد فناوری بلاکچین مراحل زیر را در نظر بگیرید:
بلاکچین اطلاعات را که همان بلاکها هستند جمعآوری میکند
یک بلوک دارای ظرفیت ذخیره سازی است، و پس از اتمام آن، می توان آن را بسته و به بلوکی که قبلاً ارائه شده است پیوند داد.
بلوکها زنجیره هایی را تشکیل میدهند که به آنها “بلاک چین” میگویند.
اطلاعات بیشتر به بلوک با بیشترین محتوا تا تکمیل ظرفیت آن اضافه میشود. روند تکرار میشود.
هر بلوک در زنجیره دارای یک مهر زمانی دقیق است و قابل تغییر نیست.
بلاکچین چطور کار میکند؟
اصولا ذخیرهسازی اطلاعات در بلاکچین به صورت توزیعشده در شبکه است. بلاکچین، بلاکها را دریافت ثبت میکند. سپس همین اطلاعات ثبت شده را در سراسر شبکه توزیع میکند. این اطلاعات به دلیل زنجیره غیرقابل تغییر هستند. به همین دلیل است که بلاک چین «فناوری دفتر کل توزیع شده» یا DLT نیز نامیده میشود.
بعد از انجام هر تراکنش نیز مراحل مربوط به خود آن تراکنش طی میشود. ابتدا تراکنش جدیدی به سیستم اضافه میشود. سپس به شبکهای از رایانههای واقع در سراسر جهان منتقل میشود. سپس کامپیوترها معادلات را حل میکنند تا از صحت تراکنش اطمینان حاصل کنند.
به این عمل در ارزهای دیجیتال ماین کردن میگویند. زمانی که شروع به ماینینگ میکنید در حقیقت در حال تراکنشهای دیگران هستید و ارز دیجیتال حاصل از میان در حقیقت پاداش حل کردن معادله است.
بلاکچین در چه حوزههایی استفاده میشود؟
همانطور که در ابتدای مقاله معرفی بلاکچین گفته شد در ابتدا همه این فناوری را با معرفی ارز دیجیتال بیت کوین شناختند. بسیاری تصور میکنند که استفاده از بلاکچین تنها برای ارزهای دیجیتال مناسب است. اما این تصور کاملا اشتباه است. از فناوری بلاکچین میتوان در حوزههای مختلفی مانند نسخههای پزشکی، نگهداری اطلاعات مهم و حجیم، مبادلات امن، تبادل کردن NFTها و … استفاده کرد.
بلاک چین در حال حاضر توسط برخی از شرکتهای بزرگ مانند Walmart، AIG، Siemens، Pfizer و Unilever پذیرفته شده است. به عنوان مثال، Food Trust IBM از بلاک چین برای ردیابی سفر غذا قبل از رسیدن به مقصد نهایی استفاده میکند.
تامین کنندگان و تولیدکنندگان مواد غذایی از سیاست ردیابی محصولات خود پیروی میکنند زیرا باکتریهایی مانند E. coli و Salmonella در غذاهای بستهبندی شده یافت شدهاند. علاوه بر این، موارد جداگانهای وجود داشته است که آلرژنهای خطرناکی مانند بادام زمینی به طور تصادفی به محصولات خاصی وارد شده است.
ردیابی و شناسایی منابع شیوع یک کار چالش برانگیز است که میتواند ماهها یا سالها طول بکشد. با این حال، به لطف بلاک چین، شرکتها اکنون دقیقاً میدانند که غذایشان کجا بوده است. بنابراین میتوانند مکان آن را ردیابی کنند و از شیوعهای آتی جلوگیری کنند.
سخن آخر
در این مقاله سعی شد به طور کامل به معرفی بلاکچین پرداخته شود. همانطور که گفته شد این فناوری در حوزههای مختلفی استفاده میشود که میتواند یک کمک بزرگ برای چالشهای مختلف باشد. البته که فناوری بلاکچین آینده روشنی را در پیش رو دارد و میتوان نتیجه آن را بسیار مثبت دید. اگر شما هم علاقهمند به این فناوری هستید لطفا نظر خودتان را در رابطه با آینده این تکنولوژی با ما در میان بگذارید شاد و موفق و پیروز باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای ارسال نظر باید وارد سیستم شوید.