آموزش javafx — راهنمای گام به گام، رایگان و تصویری


نویسنده:
دسته‌ها: نقد و بررسی
جمعه 26 آذر 1400
آموزش javafx

یکی از مواردی که باید بعد از یادگرفتن مبانی جاوا شروع کنید آموزش javafx می‌باشد. شروع یادگیری این فریمورک می‌تواند برای شما سخت باشد. همچنین یک سری نکات در شروع یادگیری این فریمورک وجود دارد که در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد. دقت داشته باشید که این مقاله به طور جامع به این مبحث نمی‌پردازد و تنها یک آشنایی کلی با این فریمورک را به شما خواهد داد.

javafx چیست؟

JavaFX مجموعه‌ای از بسته‌های گرافیکی و رسانه‌ای است که به توسعه دهندگان اجازه می‌دهد برنامه‌های گرافیکی حرفه‌ای ایجاد کنند. این پلتفرم قدرتمند به کاربران اجازه می‌دهد برنامه‌های کاربردی غنی را طراحی، ایجاد، آزمایش و اشکال‌زدایی کنند. کد برنامه JavaFX که به عنوان یک Java API نوشته شده است می تواند به API های هر کتابخانه جاوا اشاره کند. به عنوان مثال، برنامه‌های JavaFX می‌توانند از کتابخانه‌های Java API برای دسترسی به قابلیت‌های سیستم بومی و اتصال به برنامه‌های میان افزار مبتنی بر سرور استفاده کنند.

همانطور که گفته شد در این مقاله تنها به یک معرفی و آموزش کوتاه از javafx خواهیم پرداخت. بهترین راه برای یادگیری استفاده از فیلم آموزشی است. از این رو فرادرس که یکی از بهترین منابع آموزشی در ایران است یک سری دوره آموزشی در زمینه‌های مختلف ایجاد کرده است. برای استفاده از دوره آموزشی javafx می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید.

پیش نیاز‌های یادگیری javafx:

یادگیری این فریمورک دارای چند پیش‌نیاز بسیار مهم است که در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد.

علاقه و پشتکار:

یکی از اصلی‌ترین پیش‌نیاز‌های استفاده از آموزش javafx علاقه شخصی خود شما است. دقت داشته باشید نه تنها برای یادگیری فریمورک javafx بلکه در تمامی مباحث باید ابتدا علاقه شخصی خودتان را در نظر بگیرید. در نظر داشته باشید که این فریمورک برای ایجاد رابط کاربری گرافیکی در زبان برنامه‌نویسی جاوا است. اگر به این حوزه برنامه‌نویسی علاقه‌مند نیستید و یا برای حوزه کاری شما استفاده‌ای ندارد بهتر است به دنبال یادگیری این فریمورک نباشید.

همچنین دقت داشته باشید که برای یادگیری این فریمورک پشتکار شما بسیار مهم است. اگر در یادگیری مباحث مختلف پشتکار شما ضعیف است بهتر است کمی روی آن تمرکز کنید.

مباحث پایه ای در زبان برنامه نویسی جاوا:

دومین پیش‌نیاز مهم برای شروع آموزش javafx آشنایی با مباحث پایه‌ای زبان برنامه‌نویسی جاوا می‌باشد. دقت داشته باشید که این فریمورک برای زبان جاوا نوشته شده است و شما باید ابتدا با این زبان برنامه‌نویسی و همچنین مباحث اصلی شی‌گرایی در جاوا آشنایی لازم را داشته باشید. شی‌گرایی مهم‌ترین مبحث در زبان برنامه‌نویسی جاوا است. دقت داشته باشید اگر با این زبان برنامه‌نویسی آشنایی ندارید ابتدا باید یادگیری آن را شروع کنید.

یادگیری جاوا دومین پیش‌نیاز مهم شروع آموزش javafx است.

داشتن یک IDE:

آموزش javafx

برای اینکه بتوانید این فریمورک را آغاز کنید دقت داشته باشید که استفاده از Notepad نمی‌تواند به شما کمک کند. شما باید حتما یک IDE مناسب را برای این کار تهیه کنید. در این مقاله ما از یک IDE مناسب به نام netbeans استفاده کرده‌ایم. شما می‌توانید از هر کدام از محیط‌های ویرایشگر متن موجود در حوزه برنامه‌نویسی جاوا استفاده کنید. استفاده از یک IDE خوب می‌تواند کمک زیادی به شما در حوزه کدنویسی داشته باشد.

یادگیری javafx برای چه کسانی مناسب است؟

شاید زمانی که به این موضوع اشاره کردیم که علاقه شخصی شما یکی از پیش‌نیاز‌های این فریمورک است حتما این سوال برایتان ایجاد شده که یادگیری این فریمورک برای چه کسانی مناسب است. یادگیری این فریمورک را به افرادی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم توصیه می‌شود.

دانشجویان کامپیوتر:

اگر دانشجو هستید و به زبان برنامه‌نویسی جاوا علاقه‌مند هستید بهتر است حداقل یک‌بار به این فریمورک سر بزنید. یادگیری این فریمورک می‌تواند تا حد زیادی شما را در ایجاد پروژه‌های مختلف دانشجویی یاری برساند. اگر دوست دارید برای پروژه‌های برنامه‌نویسی خودتان یک رابط کاربری زیبا و جذاب تولید کنید پیشنهاد می‌گردد از این فریمورک استفاده کنید.

افرادی که می خواهند از swing مهاجرت کنند:

همچنین استفاده از آموزش javafx به افرادی توصیه می‌گردد که قصد دارند از فریمورک swing به یک فریمورک بهتر و زیباتر برای ایجاد رابط گرافیکی برنامه خودشان مهاجرت کنند. اگر شما هم علاقه‌مند به این کار هستید این فریمورک برنامه‌نویسی به شما توصیه می‌گردد. استفاده از swing ممکن است امکانات زیادی را در اختیار شما قرار ندهد اما در javafx امکانات ایجاد یک رابط گرافیکی قوی به کاربر داده شده است.

تمامی افرادی که دوست دارند یک رابط گرافیکی جذاب تولید کنند:

استفاده از این فریمورک برنامه‌نویسی برای تمامی افرادی که دوست دارند یک رابط گرافیکی جذاب برای برنامه‌های نوشته شده ایجاد کنند بسیار مناسب است. استفاده از این فریمورک می‌تواند برای شما بسیار سودمند باشد چرا که ایجاد یک رابط گرافیکی جذاب در این فریمورک بسیار ساده و سریع است. از این رو استفاده از این فریمورک به تمامی توسعه‌دهندگانی که از زبان برنامه‌نویسی جاوا استفاده می‌کنند توصیه می‌گردد.

یکی دیگر از زبان‌های برنامه‌نویسی محبوب که در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است پایتون می‌باشد. برای یادگیری این زبان برنامه‌نویسی می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید.

شروع آموزش javafx:

حال که با این فریمورک برنامه‌نویسی و مقدمات مورد نیاز آن آشنا شده‌اید بهتر است کمی در رابطه با چگونگی کدنویسی با استفاده از این فریمورک برنامه‌نویسی صحبت کنیم. برای شروع کار با این فریمورک نرم‌افزار نت بینز را باز کنید. نصب این نرم‌افزار کار بسیار ساده‌ای است. کافیست یک جستجوی ساده در اینترنت داشته باشید تا به آموزش نصب این نرم‌افزار دسترسی داشته باشید.

1. ایجاد اولین پروژه:

برای ایجاد اولین پروژه وارد نرم‌افزار netbeans شوید. بر روی آیکون ایجاد پروژه کلیک کرده و پروژه ساده جاوا را ایجاد کنید.

آموزش javafx

دقت داشته باشید که در ابتدای کار نیازی که ایجاد پروژه‌های javafx ندارید و تنها باید یک پروژه عادی جاوا ایجاد کنید.

بعد از ایجاد پروژه جدید وارد قسمت source package شوید. بر روی آن راست کلیک کرده و از قسمت new یک کلاس جدید ایجاد کنید.

آموزش javafx

نام این کلاس را می‌توانید هر چیزی که دوست داشتید بگذارید. در این آموزش نام این کلاس را main قرار داده‌ایم. بعد از انتخاب نام کلاس، دکمه finish را بزنید.

کلاس main باید از یک کلاس دیگر به نام aplication ارث‌بری داشته باشد. این کلاس یک متد به نام start دارد که باید آن را override کنید. در این متد باید پارامتر primarystage را show کنید. برای اینکار می‌توانید مانند تصویر کدها را وارد کنید.

همانطور که می‌دانید برای اینکه برنامه‌ ما اجرا شود یک متد به نام main وجود دارد که آن را فراخوانی کنید. برای راحت‌تر بودن در فراخوانی این متد psvm را تایپ کنید. سپس باید کلید tab را فشار دهید تا این متد برای شما فراخوانی گردد.

در کلاس application باید متدی به نام launch را فراخوانی کنید. این متد ایجاد شده به راحتی یک صفحه را در برنامه‌ جاوا تولید شده ایجاد می‌کند. دقت داشته باشید که این صرفا یک صفحه خالی است و کاری را برای ما انجام نمی‌دهد.

برای اینکه یک سری از کارها را قبل از این که نرم‌افزار به طور کامل بارگذاری شود را انجام دهید کافیست از متد init استفاده کنید. این متد قبل از اینکه برنامه‌ بارگذاری گردد فراخوانی می‌شود.

همانطور که گفته شد یکی از پیش‌نیازهای یادگیری فریمورک javafx زبان برنامه‌نویسی جاوا است. برای دسترسی به آموزش این زبان برنامه‌نویسی می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید.

برای استفاده از متد init کافیست آن را override کنید. به عنوان مثال اگر کد زیر را در این متد قرار دهید قبل از بارگذاری کامل برنامه متن مورد نظر شما در خروجی نمایش داده می‌شود.

دستور مورد نظر شما می‌تواند هر چیزی باشد. تنها کافیست دستورات مورد نظر خودتان را در این متد قرار دهید تا قبل از شروع اجرای برنامه این دستورات در سیستم کاربر اجرا گردد.

متد دیگری که می‌توانید از آن استفاده کنید متد stop می‌باشد. برای استفاده از این متد نیز می‌توانید به راحتی آن را override کنید. دقت داشته‌ باشید که همانطور که گفته شد پیش‌نیاز اصلی یادگیری javafx آشنایی کامل با مباحث مختلف در جاوا می‌باشد. از این رو اگر با مباحث پایه‌ای در زبان برنامه‌نویسی جاوا مانند override کردن آشنایی ندارید بهتر است ابتدا با این زبان برنامه‌نویسی آشنا شوید.

متد stop به این منظور استفاده می‌شود که زمانی که کاربر اقدام به بستن برنامه کرد کاری را برای شما انجام دهد. برای این منظور کافیست متد stop را override کرده و سپس از آن استفاده کنید. هر دستوری که در بدنه این متد بنویسید در زمان بسته شدن برنامه برای شما اجرا می‌گردد.

به عنوان مثال ما یک دستور در این متد نوشته‌ایم که زمانی که کاربر اقدام به بستین برنامه کرد برای کاربر عبارت at stop را در قسمت کنسول نمایش دهد.

آموزش javafx

2. اضافه کردن اجزای گرافیکی:

همانطور که می‌دانید پلتفرم javafx امکانات بسیار زیادی را در حوزه ایجاد اشکال مختلف هندسی و اجزای مختلف گرافیکی در اختیار کاربران قرار داده است. همچنین استفاده از این پلتفرم قدرتمند کار بسیار ساده‌ای می‌باشد. در پلفترم javafx شما می‌توانید نمودارها و اشکال هندسی بسیار متنوعی را برای کاربران به نمایش دربیاورید. این امکان می‌تواند تاثیر بسیار زیادی را در ظاهر پروژه شما داشته باشد.

برای ایجاد اشکال هندسی مختلف در پلتفرم ‌javafx کافیست مراحل زیر را دنبال کنید.

قبل از اینکه به سراغ چگونکی ایجاد اجزای گرافیکی در پلتفرم javafx برویم بهتر است بدانید که یکی دیگر از حوزه‌های پر استفاده از زبان برنامه‌نویسی جاوا ایجاد برنامه در سیستم‌عامل اندروید می‌باشد. این حوزه کاری در سال‌های اخیر با توجه به رشد استفاده از گوشی‌های اندرویدی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. برای یادگیری چگونگی ایجاد برنامه‌های مختلف برای این پلتفرم قدرتمند می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید.

در ادامه این مقاله به آموزش استفاده از کلاس circle خواهیم پرداخت. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

کلاس circle:

از کلاس circle برای ایجاد دایره در فرم مورد نظر خودمان استفاده می‌گردد. این کلاس قدرتمند امکانات مختلفی را برای ایجاد دایره در تصویر در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

برای استفاده از این کلاس باید ابتدا یک شی‌ از آن ایجاد کنید. همانطور که می‌توانید ایجاد یک شی‌در زبان برنامه‌نویسی جاوا با استفاده از کلمه کلیدی new انجام می‌گیرد.

آموزش javafx

در هنگام ایجاد این کلاس باید سه پارامتر مختصات که طول و عرض آن بر روی صفحه هستند و شعاع دایره را پر کنید.

برای اینکه بتوانید از کلاس circle استفاده کنید باید آن را در یک ظرف از کلاس pane قرار دهید. برای این کار یک شی‌ از کلاس pane ایجاد کرده و سپس شی ایجاد شده از کلاس circle را به آن پاس می‌دهیم. طریقه انجام این کار را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید.

آموزش javafx

برای اینکه ظرف ایجاد شده را وارد صفحه خودمان کنیم باید از یک کلاس دیگر به نام scene استفاده کنیم. این کلاس ظرف ایجاد شده که در حقیقت همان شی ایجاد شده از کلاس pane است را وارد صفحه ما می‌کند.

اما این ظرف نمی‌تواند وارد صفحه شود. برای وارد کردن دایره ایجاد شده در ظرف pane کافیست یک شی از کلاس scene ایجاد کرده و سپس ابعاد صفحه و ظرف ایجاد شده یا همان شی از pane را وارد آن کنیم.

برای اینکه صفحه ساخته شده را وارد stage کنیم کافیست تابع setsence را فراخوانی کنید. از آنجایی که این تابع در کلاس primarystage قرار دارد باید کد را به شکل زیر وارد کنید.

آموزش javafx

اگر کدهای گفته شده را به درستی وارد کرده و مراحل را دقیق اجرا کرده باشید یک صفحه با یک دایره مشکی در وسط آن به شما نمایش داده می‌شود.

سخن آخر در آموزش javafx:

همانطور که تا اینجای این مقاله با هم مشاهده کردیم کار کردن با فریمورک javafx کار بسیار ساده است. شما می‌توانید به راحتی اشکال هندسی مختلف و همچنین رابط‌های کاربری بسیار زیبا و جذاب را در آن ایجاد کنید. برای اینکار می‌توانید از آموزش‌های مختلفی که در سطح اینترنت وجود دارند و همچنین کتاب‌های خود آموز استفاده کنید. دقت داشته باشید که این مقاله تنها یک آشنایی کلی با این فریمورک بود. برای شروع آموزش javafx باید ابتدا یک IDE مناسب بر روی سیستم خودتان نصب کنید. بعد از نصب IDE به دنبال یک آموزش مناسب در اینترنت بروید.

بهترین راه برای یادگیری استفاده از فیلم آموزشی است. همانطور که گفته شد فرادرس یک منبع و مرجع کامل در تهیه فیلم‌های مختلف آموزشی در حوزه‌های مختلف می‌باشد. برای دسترسی به یک منبع کامل آموزشی درحوزه‌های مختلف می‌توانید به آن مراجعه کنید.
همچنین فرادرس یک آموزش بسیار کامل و جذاب در حوزه یادگیری سی‌شارپ ایجاد کرده است که می‌توانید از طریق لینک زیر به آن دسترسی داشته باشید.

اگر از مطالعه این مقاله لذت بردید حتما در بخش نظرات ما را از انتقادات و پیشنهادات خودتان با خبر کنید.

مطالب زیر را حتما بخوانید

درس پردازش تصویر — تبدیل عکس به متن در پایتون

در درس پردازش تصویر در پایتون شما ممکن است با موارد مختلفی برخورد داشته باشید. از جمله آن‌ها می‌توان به...

آموزش برنامه نویسی اندروید با پایتون – گام به گام و تصویری

در این مقاله سعی شده تا کاربر را در مسیر برنامه نویسی اندروید با پایتون قرار دهیم. زبان پایتون یک...

ساخت لینک بایو اینستاگرام و کارت ویزیت آنلاین با بهلینک

در این مقاله از سری مقالات نقد و بررسی قصد داریم وب‌ سایتی به نام بهلینک را بررسی کنیم. این...

آموزش طراحی سایت با جنگو — ساخت مقدماتی وبسایت با فریمورک Django

آموزش طراحی سایت با جنگو شامل مراحل مختلفی می‌شود که یادگیری آن ممکن است مدت زمان زیادی به طول بیانجامد....

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید