زمانیکه کاربران وارد وبسایتی میشوند، ممکن است زمان بارگذاری وبسایت طول بکشد. بسیاری از مدیران سایتها، بیشتر زمان خود را صرف بهینهسازی سرعت وبسایت میکند. ولی شاید مشکل از زمان پاسخدهی سرور باشد. در این مقاله به شما توضیح خواهیم داد، Server response time چیست و برای رفع مشکل آن چه میتوان کرد؟
Server response time چیست؟
Server response time به معنی مقدار زمانی است که یک وبسرور برای پاسخ به یک درخواست مرورگر نیاز دارد.
زمانی که شما در مرورگر خود آدرس سایتی را تایپ میکنید و سپس کلید اینتر را فشار میدهید، یک درخواست به سمت سرور آن سایت ارسال میشود که در آن فایلهای لازم را از وب سرور میگیرد. سپس درخواست ارسال شده توسط وبسرور تحلیل و پردازش میشود تا ببیند شما چه چیزی میخواهید. بعد از طی این مراحل، پاسخ درخواست به سمت مرورگر شما ارسال میشود. این فرآیند طی چهار مرحله انجام میشود.
مرحله دوم از این فرآیند، پردازش درخواست میباشد. در این مرحله است که Server response time در آن تعریف میشود. سرور شما باید پردازش کند که چه فایلهایی را به کاربر تحویل دهد. هر چقدر این زمان فکر کردن و پردازش بیشتر باشد، Server response time بیشتر است. همچنین مشخصا سرعت بارگذاری صفحات نیز کندتر میشود.
زمان ایدهآل برای Server response time چه مقدار است؟
طبق گفتههای گوگل، بهترین زمانServer response time در کمتر از 200 میلیثانیه محسوب میشود. سرعت بارگذاری صفحات وب یکی از معیارهای بسیار مهم در رتبهبندی گوگل است. از طرفی کاربران نیز، زمانیکه وارد وبسایتی میشوند، به زمان بارگذاری آن وبسایت بسیار اهمیت میدهند. زمان ریسپانسهای مختلفی وجود دارد، ازجمله:
یکدهم ثانیه : همزمان با ارسال درخواست کاربر، سرور به او پاسخ میدهد.
یک ثانیه : زمانی است که کاربر تمام تمرکز خود را بر روی باز شدن سایت شما میگذارد. در این حالت کاربر تاخیر زمانی در ارسال و دریافت دادهها را حس کرده اما به دلیل سرعت بالای انتقال اطلاعات منتظر باز شدن سایت شما میماند.
ده ثانیه : کاربر کلافه شده و نگرش منفی به سایت شما پیدا میکند. ممکن است، اگر وبسایت موردنظر مهم باشد، منتظر باقی بماند.
+ده ثانیه : در اکثر مواقع کاربر صفحه سایت را بسته و در موتورهای جستوجو به دنبال سایتهای جایگزین میگردد.
TTFB چیست؟
TTFB مخفف Time To First Byte و به معنی «زمان اولین بایت» میباشد. Ttfb مقدار زمانی است که سرور نیاز دارد تا اولین بایت اطلاعات ِپاسخ را برای کاربران ارسال کند.
مهمترین و اصلیترین دلیل بالا بودن TTFB تولید محتوای پویا است. اگر وبسروری مانند صفحات وردپرسی محتوای پویا تولید کند، ممکن است TTFB شما بسیار بالا برود.
زیرا تصور کنید که شما از یک سایت میخواهید، صفحهای مربوط به محصولات را به شما نشان دهد. اگر این وبسایت بر اساس تولید محتوای پویا برنامهریزی شده باشد، درخواست شما توسط وبسرور دریافت میشود. سپس سرور در پایگاه داده جستوجو میکند و محصولاتی را که میخواهید، از آن پیدا میکند. سپس این محصولات را به صورت لیست به همراه قسمتهای دیگر صفحه برای شما میفرستد.
ارزیابی TTFB چگونه است؟
روشهای گوناگون زیادی وجود دارند که میتوانید از طریق آنها TTFB را امتحان کنید. در ادامه با تعدادی از آن ها آشنا خواهیم شد.
اندازهگیری TTFB با DevTools گوگل کروم
در قسمت منوی کروم More Tools را انتخاب کنید و پس از آن Developer Tools را از فهرست کروم انتخاب کنید. سپس روی عنصری از صفحه کلیک راست کنید و inspect را انتخاب کنید. از کلیدهای میانبر Ctrl+Shift+l استفاده کنید. میتوانید پنجره network را انتخاب کنید و عملکرد سایت خود را ببینید.
اندازهگیری TTFB با WebPageTest
یکی از شناخته شدهترین ابزارها برای شناسایی Server Response Time وبسایتتان استفاده از سایت Webpage test است. با وارد کردن صفحه موردنظر خود در این وبسایت زمانهای مورد نیاز برای کاربر به نمایش در خواهد آمد.
اندازهگیری TTFB با GTmetrix
یکی از ابزارهای معروف برای مدیران ایرانی که بیشترین استفاده را از آن میکنند، سایت Gtmetrix هم میتواند ابزاری بسیار مناسب جهت محاسبه TTFB سایت شما باشد، شما میتوانید با استفاده از لوکیشن های مختلف سایت خود را بررسی نمایید.
این دو معیار تفاوت چندانی باهم ندارند. موتور جستوجوی گوگل نیز در صفحهی مربوط به Server response time که در راهنمای گوگل آورده است، بیان میکند که این دو اصطلاح میتوانند به جای هم بهکار روند.
چگونه میتوان مشکل Server response time را رفع کرد؟
۱- از یک هاست مطمئن استفاده کنید.
مشکلات شبکهای مانند کندی شبکه، اختلال در شبکه و زیرساخت ها و… ممکن است، همواره رخ دهد. برخی اوقات اختلال در شبکه سراسری و در سطح یک کشور و شرکت زیرساخت است. در این موارد نمیتوان کاری کرد. اما برخی از اوقات اختلالات در سطح میزبان و شرکت Hosting شما است. بنابراین برای دوری از مشکلات شبکه و همچنین مدیریت بهتر ترافیک، خدمات میزبانی را از شرکتهای معتبر و مطرح دریافت کنید.
دیتابیس وردپرس همه دادههای وردپرس شما را در فرمت جدول ذخیره میکند. اگر سایت شما تازه است نیازی به بهینه سازی دیتابیس وردپرس خود ندارید. اما اگر سایت شما برای مدت طولانی آنلاین بوده است، دیتابیس شما باید حاوی اطلاعات زیادی باشد. اطلاعات بیشتر در دیتابیس باعث افزایش زمان پیداکردن داده موردنظر در دیتابیس و در نتیجه بالا رفتن زمان پاسخ گویی سرور میشود.
CDN یا شبکه تحویل محتوا در نقاط مختلف دنیا سرورهایی دارند. هنگامی که یک کاربر از سرور درخواست میدهد بسته به مکان و منطقه کاربر، نزدیکترین سرور شبکه تحویل محتوا، محتوای مورد نیاز کاربر را اجرا میکند و محتوا به سریعترین صورت ممکن در اختیار کاربر قرار میگیرد.
مهمترین قسمت پیکربندی یک سرور که میتواند به TTFB صدمه بزند، فایل htaccess. است. فایل htaccess. یک فایل متنی است که دارای دستورالعملهایی از نحوهی کار، رفتار و اعمال وبسرور میباشد. مشکل زمانی است که اگر دستوراتی را که در فایل htaccess. وارد میکنید را به خوبی نشناسید، میتوانید به سرعت و عملکرد وبسایتتان ضربه جدی بزنید.
سعی کنید از وارد کردن دستورات به صورت مستقیم در فایل htaccess. اجتناب کنید و به جای آن، دستورات را مستقیما در <Directory> تنظیمات سرور وارد کنید. یا بهترین راه بروزرسانی مرتب سرور از نظر نرمافزاری است.
۶- ترافیک زیاد وب سایت و مشکلات شبکه
زمانی که افراد زیادی وارد وب سایت شما شوند، تعداد درخواستها بالا میرود. با بالا رفتن تعداد درخواستها، CPU بیشتر اشغال میشود. زمانیکه CPU اشغال شود، زمان موردنیاز برای پردازش هر درخواست بیشتر میشود. این امر موجب باعث بالا رفتن TTFB خواهد شد.
اگر بروزرسانیهای مختلف را انجام داده باشید، ولی همچنان TTFB شما پایین نیامده باشد، پس سرور وبسایت شما جوابگوی نیاز و سطح ترافیک سایت شما نمیباشد. پس مجبور به تهیه سرور بهتری هستید.
توجه داشته باشید که سرعت بارگذاری صفحات با Server response time متفاوت است. سرعت بارگذاری صفحات به عواملی مانند قدرت پردازش سیستم و مرورگر شما، سرعت ارسال اطلاعات توسط سرور به مرورگر شما و … بستگی دارد. بنابراین حتی اگر صفحات وبسایت خود را بینهایت بهینهسازی کرده باشید، تا زمانی که Server response time زیادی داشته باشید، کاربران سایت شما را کُند میبینند.
دکمش خبرابه رفیق
دوره آموزش افزایش سرعت وبسایت
ممنون ار اطلاع رسانیتون. اصلاح شد