معرفیSQL Server و بهترین دوره آموزشی SQL Server 2016


نویسنده:
دسته‌ها: نقد و بررسی
شنبه 6 آذر 1400

دنیای امروز، دنیای اطلاعات است. در هر شبکه‌ی اجتماعی، سیستم ادارای، بانکداری، آموزشی، پزشکی و… میلیون‌ها اطلاعات وجود دارد که باید به صورت طبق‌بندی شده و طبق نظم و قوانین خاص ذخیره سازی شوند و مورد استفاده قرار گیرند. طبقه بندی ، کنترل دسترسی به این اطلاعات، بازیابی آنها و مسائلی از این قبیل باعث شده ما به پایگاه داده و نرم افزارهایی برای مدیریت آنها نیاز داشته باشیم. فضایی که اطلاعات با ترتیب و قانون مشخص ذخیره سازی شود و از بی‌نظمی جلوگیری شود.

اگر شما هم جزو افرادی هستید که می خواهید از پایگاه داده اطلاعات بیشتری به دست آوردید و قصد دارید در دوره های آموزشی sql server شرکت کنید، حتما تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. در دوره آموزشی sql server 2016 ما ابتدا به معرفی مفاهیم دیتابیس و انواع آن می‌پردازیم. سپس به صورت اختصاصی به SQL Server و زبان sql‌ میپردازیم که یقیناً به بسیاری از سوالات ذهنی شما پاسخ داده می‌شود.

بررسی مفهوم دیتابیس

دیتابیس یا پایگاه داده مجموعه‌ای از اطلاعات است که به صورت ساختار یافته و منظم در دسترس می‌باشد. همانطور که شما می‌توانید اطلاعات خود را در یک هارد یا فلش ذخیره و نگهداری کنید، پایگاه داده هم فضایی برای جمع آوری و حفظ اطلاعات محسوب می‌شود.

بگذارید یک مثال از وب‌سایت برایتان بیاوریم. در یک وب‌سایت لازم است نوشته‌ها، محصولات و … در صفحه وب به کاربران نشان داده شود. تمامی این اطلاعات در یک پایگاه داده ذخیره می‌شود و در زمان بارگذاری سایت این اطلاعات از پایگاه داده دریافت و در صفحه وب‌سایت با توجه به طراحی تعیین شده نمایش داده می‌شود.


قبل از اینکه به سراغ معرفی انواع پایگاه داده برویم، خوب است یک منبع برای یادگیری مفاهیم و ساختار پایگاه داده معرفی کنیم. فرادرس بزرگترین سامانه آموزش آنلاین کشور است که در اکثر حوزه ها آموزش های ویدیویی مناسبی تهیه کرده است. برای آموختن علم پایگاه داده کافیست به لینک زیر مراجعه نمایید.



انواع پایگاه داده

دوره آموزشی sql server 2016

۱- پایگاه داده‌ رابطه ای (Relational databases):

پایگاه داده‌ی رابطه ای برای نگهداری و حفظ اطلاعات از جدول‌هایی تشکیل شده که هر کدام دارای تعدادی سطر و ستون هستند. در هر فیلد از جدول یک داده ذخیره می‌شود. از معروف ترین سیستم های مدیریت دیتابیس برای پایگاه‌ داده‌ی رابطه‌ای می‌توان به سیستم  Microsoft SQL Server اشاره کرد. جدولی که بحث اصلی مقاله دوره آموزشی sql server 2016 است و در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهید شد.

۲- پایگاه داده‌ شی گرا (Object-oriented databases):

این نوع پایگاه داده از انواع داده‌ها پشتیبانی می‌کند. داده ها به صورت شی در جداول ذخیره می‌شوند و هر کدام دارای ویژگی و متدهایی هستند که مشخص می‌کنند با داده چه باید کرد! از معروف‌ترین پایگاه داده‌ی شی گرا می‌توان به PostgreSQL اشاره کرد.

۳- پایگاه داده‌ ابری (Cloud databases)

پایگاه داده‌ی ابری به فضای ذخیره سازی بر اساس رایانش ابری گفته می‌شود. این نوع دیتابیس دسترسی پذیری بالاتری دارند و برای ذخیره سازی حجم بالایی از اطلاعات مانعی سر راه نخواهید داشت.

۴- پایگاه داده‌ NoSQL

پایگاه داده‌ی NO SQL برای حفظ و نگهداری مجموعه ای از اطلاعات توزیع یافته مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع پایگاه داده برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در حجم زیاد و بدون ارتباط با یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۵- پایگاه داده‌ توزیع شده (Distributed databases)

این نوع پایگاه داده شامل مشارکت چندین پایگاه داده‌‌ی محلی است. یعنی اگرچه کاربران تصور می‌کنند کلیه اطلاعات را از یک منبع واحد دریافت می‌کنند اما در حقیقت اطلاعات بین چند دیتابیس توزیع شده ولی به صورت یک پایگاه داده واحد عمل می کند.

۶- پایگاه داده شخصی (Personal database)

پایگاه داده‌ای در حجم کوچک برای نگهداری اطلاعات شخصی یا سازمانی در کامپیوتر خودتان است. این داده توسط شما، یا سازمان به صورت محلی مورد استفاده قرار می گیرد.

به جز موارد نام برده شده انواع دیگری از پایگاه داده ها مثل پایگاه داده‌ی گراف، رابطه‌ای، OLTP ، منبع باز، متمرکز و … هم وجود دارند که برای جلوگیری از طولانی شدن بحث دیگر به معرفی آنها نمی‌پردازیم.


سیستم مدیریت پایگاه داده چیست؟

دوره آموزشی sql server 2016

DBMS که مخفف عبارت Database Management System است و ما در زبان فارسی از عبارت سیستم مدیریت پایگاه داده استفاده می‌کنیم، برنامه‌ای است که به کمک آن می‌توان به پایگاه داده دسترسی داشت و آن را مدیریت کرد.

پس می‌توان گفت که یک سیستم مدیریت پایگاه داده، یک رابط بین دیتابیس و کاربر است که به کاربران اجازه‌‌ی دسترسی و مدیریت ساده‌تر به داده ها را فراهم می‌کند.

انواع سیستم مدیریت پایگاه داده:

سیستم‌های مدیریت دیتابیس خود دارای انواع مختلفی هستند. از جمله:

  • سیستم رابطه‌ای
  • سیستم شبکه‌ای
  • سیستم شی گرا
  • سیستم سلسه مراتبی

1.سیستم مدیریت پایگاه داده‌ رابطه ای (Relational Databases)

این نوع سیستم برای مدیریت پایگاه داده‌ی رابطه ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. همان‌طور که گفته شد اطلاعات در جدول‌هایی ذخیره می‌شوند و ما به عنوان کاربر برای دسترسی به آنها باید از سیستم مدیریت پایگاه داده‌ی رابطه‌ای مثل SQL استفاده کنیم.

2.سیستم شبکه ای (Network Databases)

سیستم برای مدیریت پایگاه داده‌ی شبکه‌ای برای مدیریت شبکه‌ای از اطلاعات است. فضایی که داده ها ارتباطات چند سویه و شبکه ای باهم دارند. این نوع پایگاه داده ها مانند دیتابیس‌های سلسه مراتبی هستند با این تفاوت که هر عضور می‌تواند چندین والد داشته باشد، موردی که در دیتابیس سلسه مراتبی دیده نمی‌شود.

3.سیستم شی گرا (Object-Oriented Model)

این نوع سیستم ها برای مدیریت پایگاه داده‌ی مبتی بر شی مورد استفاده قرار می‌گیرند. فضایی برای ذخیره سازی اطلاعات از شی گرایی در برنامه نویسی استفاده می‌شود و اطلاعات هر کدام در کلاس هایی قرار دارند و دارای متدهای اجرایی مشخصی هستند.

4.سیستم سلسه مراتبی (Hierarchical databases)

در این نوع سیستم، میتوان به مدیریت اطلاعاتی پرداخت که به صورت سلسه مراتبی با هم ارتباط دارند. اطلاعات رابطه‌ی پدری و فرزندی دارند و یک ساختار درختی تشکیل می‌دهند.

معروف ترین سیستم های مدیریت پایگاه داده:

دوره آموزشی sql server 2016

تعدادی بسیار زیادی سیستم مدیریت پایگاه داده وجود دارد که هر کدام برای مدیریت انواعی از پایگاه داده‌ها به کار گرفته می‌شوند. در ادامه به نام چند مورد از معروف ترین سیستم‌های مدیریت پایگاه داده اشاره می کنیم.

  • MySQL
  • Oracle
  • PostgreSQL
  • Microsoft SQL Server
  • MongoDB 
  • SQLite
  • MariaDB
  • dBASE
  • FoxPro

معرفی Microsoft SQL Server

Microsoft SQL Server یکی از سیستم‌های مدیریت پایگاه داده‌ی رابطه ای است که توسط شرکت ماکروسافت توسعه داده شده است. یک نرم‌افزار است که هدف آن ذخیره و بازیابی داده ها بر اساس درخواست‌هایی (query) است که توسط سایر نرم افزارها و برنامه‌ها دریافت می‌شود.

برای بار اول در سال ۱۹۸۹ میلادی، شرکت ماکروسافت این نرم افزار را ارائه کرده و تا امروز در حال توسعه‌ی آن می‌باشد. در حال حاضر آخرین نسخه از این نرم افزار با ورژن SQL Server 2019 در دسترس است.

برای آموزش Microsoft SQL Server باید به زبان sql مسلط باشید که در ادامه به آن می پردازیم.


SQL چیست؟

واژه‌ی SQL مخفف عبارت Structured Query Language است که به معنای زبان درخواست ساختاریافته است. اگر بخواهیم SQL را معنا کنیم می توانیم بگوییم یک زبان برای دسترسی و مدیریت پایگاه داده از نوع دیتابیس‌های رابطه‌ای است. این زبان در سال ۱۹۷۰ توسط IBM  ارائه شد. به کمک SQL‌ می‌توانیم دستوراتی بنویسیم که به جداول پایگاه داده اطلاعات جدیدی اضافه کنیم، اطلاعات قبلی را دریافت کنیم، خروجی بگیریم و آنها را حذف کنیم.

بررسی چند دستور از SQL:

دستورات SQL چندان پیچیده نیستند. برای آنکه آشنایی بیشتری با این زبان داشته باشید، در ادامه چند مورد از ساده ترین دستورات آن را در قالب مثال بررسی می کنیم. امیدوراریم که به این زبان علاقه‌مند شوید.

به کمک دستور بالا می‌توان تمام فیلدهای موجود در یک جدول خاص را انتخاب کرد. این انتخاب برای اجرای عملیات دریافت، آپدیت، حذف و… مورد نیاز است.

بعد از اینکه فیلدهایی را از جدول مدنظرمان انتخاب کردیم میتوانیم به کمک دستور UPDATE اطلاعات موجود در این جدول را تغییر دهیم. برای نمونه در کد بالا گفته شده که در جایی که شرط مدنظر ما برقرار است (باید یک شرط نوشته شود) مقادیر column1 و column2 تغییر کرده و مقدار دلخواه ما را بگیرند.

و اما در مثال آخر یک نمونه واقعی از دستور SQL را مشاهده می‌کنید. به کمک دستور DELETE یک مقدار از جدول پایگاه داده مدنظر ما حذف می‌شود. به کمک عبارت WHERE برای آن شرط تعیین کرده و خواسته ایم اطلاعاتی که مربوط به نام مشتری ‘ Alfreds Futterkiste ‘ می‌شود، حذف گردد.

مزایای استفاده از SQL Server

1- نصب ساده:

یکی از مزایای استفاده از SQL Server قابلیت نصب ساده است. بر خلاف بسیاری از دیتابیس‌های دیگر که برای نصب به دستورات کامند لاین (command-line) نیاز داریم، SQL Server دارای یک رابط گرافیکی ساده است که علاوه بر نصب کار کردن با آن بسیار ساده است.

برای نصب نرم افزار SQL Server در ادامه‌ی آموزش همراه ما باشید. ما نحوه‌ی نصب این برنامه را به صورت گام به گام بیان کرده ایم.

۲- عملکرد پیشرفته:

ساختار SQL Server به گونه‌ای است که اطلاعات به صورت رمزگذاری شده ذخیره می‌شوند و کاربر به برنامه‌ی دیگری برای افزایش امنیت نیاز ندارد. همچنین این سیستم قابلیت‌های برای کنترل دسترس دارد که باعث شده بتوان از آن برای مقاصد جدی تر هم استفاده کرد.

۳- امنیت بالا

SQL Server دارای امنیت بالایی است چرا که از رمگذاری‌های پیچیده استفاده می‌کند که شکستن این لایه های امنیتی کار ساده ای نیست.

۴- مکانیزم بازیابی داده

این دیتابیس مکانیزمی برای بازیابی داده های حذف شده یا از دست رفته دارد. همچنین به کمک ابزارهای بازیابی داده امکان دستیابی به جداول از دست رفته وجود دارد.

یادگیری sql برای چه افرادی مناسب است؟

یادگیری SQL موضوعی است که در حوزه های مرتبط به علم داده مورد توجه قرار می‌گیرد. افرادی که در حوزه‌ی دیتا و علوم داده فعالیت دارند باید حتما با این زبان آشنایی کامل داشته باشند. چرا که دریافت و پردازش اطلاعات از دیتابیس های رابطه‌ای نیازمند این زبان است.

همچنین برای افرادی که به دنبال آموزش برنامه نویسی هستند، یادگیری SQL‌ توصیه می‌شود.

آموزش نصب نرم‌افزار SQL Server در ویندوز

برای نصب این نرم افزار در ویندوز باید ابتدا آن را از یک منبع معتبر مثل وب‌سایت ماکروسافت دانلود کنید. در فایل دانلودی روی فایلی به نام SQL2019-SSEI-Dev.exe کلیک کنید تا اجرا شود.

حالا در اولین بخش نصب کافیست روی عبارت Download Media تا فایل های اجرایی برای نصب دانلود شود. در صفحه بعدی هم باید روی گزینه‌ی download کلیک کنید و منتظر بمانید.

دوره آموزشی sql server 2016

بعد از اینکه فایلهای مدنظر دانلود شدند، طبق تصویر زیر روی گزینه‌ی open folder کلیک کنید.

دوره آموزشی sql server 2016

مانند تصویر زیر روی فایل راست کلیک کنید و گزینه‌ی Mount  را انتخاب نمایید.

دوره آموزشی sql server 2016

حالا فایل setup.exe را اجرا نمایید.

دوره آموزشی sql server 2016

در صفحه کنونی از منو سمت چپ گزینه‌ی installation  را کلیک کنید. و بعد وارد صفحه‌ای می‌شوید که باید از لیست سمت راست صفحه اولین گزینه به نام new SQL Server stand-alone installation را انتخاب کنید.

دوره آموزشی sql server 2016

در بخش Specify the edition، نسخه ای که می‌خواهید نصب کنبد را انتخاب کنید. گزینه‌ی Developer انتخاب مناسبی است.

دوره آموزشی sql server 2016

در مراحل بعدی کافیست فقط گزینه‌ی قبول قوانین را فعال کنید و بعد چند مرحله روی گزینه‌ی next کلیک کنید.

در این بخش مواردی که می خواهید نصب شود را انتخاب کنید و سپس روی گزینه‌ی next کلیک کنید. (مانند تصویر زیر عمل کنید)

دوره آموزشی sql server 2016

در این مرحله با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور یک کاربر برای دسترسی داشتن به دیتابیس بسازید و سپس روی next کلیک کنید تا به گام پایانی نصب هدایت شوید. در صفحه آخر روی دکمه‌ی instasll کلیک کنید و چند دقیقه صبر کنید تا مراحل نصب به اتمام برسد.

دوره آموزشی sql server 2016

در آخر با صفحه‌ای روبرو خواهید شد که فقط کافیست روی دکمه‌ی close کلیک کنید تا نصب sql server به پایان برسد.


دوره آموزشی sql server 2016

در مقاله دوره آموزشی sql server 2016 به معرفی مزایا و روش نصب نرم افزار sql server پرداختیم. اما این نرم افزار امکانات بسیار زیادی دارد که برای یادگیری و تسلط به آن باید زمان صرف کنید و روش کار کردن با آن را به صورت گام به گام بیاموزید.

برای مشاهده‌ی دوره آموزشی sql server پیشنهاد می‌کنیم به فرادرس مراجعه کنید و از آموزش ویدیویی آن استفاده نمایید.

در این آموزش شما در طی چند ساعت با محیط نرم افزار sql server آشنا می‌شوید سپس می‌آموزید که چطور به کمک دستورات SQL پایگاه داده را مدیریت کنید.

مطالب زیر را حتما بخوانید

آموزش ionic| فریمورک Ionic چیست و چگونه می‌توان از آن استفاده کرده کرد؟

در این مقاله به آموزش فریمورک ionic خواهیم پرداخت. ionic یکی از معروف‌ترین فریمورک‌های توسعه ui است. این فریمورک با...

آموزش جنگو رایگان — راهنمای صفر تا صد به زبان ساده

در این مقاله به طور مفصل به آموزش رایگان جنگو خواهیم پرداخت. یکی از زبان‌های برنامه‌نویسی که طی چند سال...

کسب درآمد از آموزش آنلاین – چگونه از تدریس اینترنتی درآمد داشته باشیم؟

اگر تصور می کنید برای شروع یک کسب و کار جدید باید حتما سرمایه زیادی داشته باشید، با ما همراه...

آموزش شی گرایی در سی شارپ pdf با چند مثال عملی

در این مقاله به آموزش شی گرایی در سی شارپ pdf خواهیم پرداخت.شی شارپ یکی از محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی در...

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید