در این مقاله قصد داریم، توضیح دهیم که CDN چیست؟ و چرا به استفاده از آن برای سایتتان نیاز دارید. در واقع CDN از جمله فنآوریهایی است که میتوانید در کنار هاست برای سایتتان از آن استفاده کنید. CDN یا Content Delivery Network کمک زیادی به افزایش سرعت بارگذاری سایت میکند.
CDN چیست؟
CDN مخفف عبارت Content Delivery Network است که به آن شبکه تحویل محتوا یا شبکه توزیع محتوا نیز میگویند. اگر بخواهیم مفهوم CDNها را بررسی کنیم، باید سازوکار دریافت اطلاعات را در وبسایتها بررسی کنیم.
برای نمایش هر صفحه از وبسایت، باید آیتمهای زیادی از سرور دریافت شوند و در مرورگر کاربر نمایش داده شوند. هرچه فاصلهی جغرافیایی کاربر با سرور وبسایت بیشتر باشد، مدت زمان دریافت اطلاعات افزایش مییابد. به همین دلیل کاربران بر اساس موقعیت جغرافیایی خود سرعتهای متفاوتی را از یک وبسایت تجربه میکنند.
یکی از راههایی که میتوان برای بالابردن سرعت لود سایت از آن استفاده کرد، CDN است. در صورت استفاده از آن، اطلاعات وبسایت شما در سرورهای مختلف در سراسر جهان قرار میگیرند تا هر کاربر این اطلاعات را از نزدیکترین سرور به خود، دریافت کند. به این ترتیب کاربران در سراسر دنیا میتوانند سرعت خوبی را از وبسایت شما تجربه کنند.
CDN چگونه کار میکند؟
CDN میتواند تمام سرورهای اینترنت در سطح دنیا را پوشش دهد. هنگامیکه از این سیستم روی یک سایت استفاده میشود، اطلاعات سایت روی تمام سرورها کپی و نگهداری میشود. کاربری که وارد سایت موردنظر میشود، محتوای سایت ( شامل اطلاعاتی مانند فایلهای چندرسانه ای، فلش، فایلهای CSS و جاوا اسکریپتها) از نزدیکترین سرور بارگذاری میشود.
برای اینکه بهتر متوجه شوید CDN چیست؟ مثالی را مطرح میکنم. اگر سرور اصلی یک وبسایت در تهران واقع باشد، بازدید کنندگانی که در تبریز هستند نسبت به افرادی که در لندن هستند بسیار سریعتر به مطالب سایت شما دسترسی پیدا میکنند.
در صورت فعال بودن CDN، بازدید کنندهی لندنی نیازی به دریافت اطلاعات از سرور تهران ندارد زیرا فن آوری CDN او را به نزدیکترین سرور موقعیت مکانیش هدایت میکند.
بعد از چندین درخواست و ذخیرهسازی دادهها در سرورهای CDN، مشکلات قدیمی مثل بارگذاریهای کند، مرورگرهای خراب و اختلال در خدمات برطرف میشوند. از مزیتهای استفاده از CDN فقط افزایش سرعت بارگذاری سایت نیست بلکه تعداد هک هایی که هنگام انتقال فایل های استاتیک به کاربر نهایی اتفاق می افتد را نیز کاهش می دهد.
مزایای استفاده از CDN
۱- افزایش امنیت
امنیت وبسایت با استفاده از شبکهی توزیع محتوا افزایش مییابد. شبکه های توزیع محتوا از Firewall بسیار قدرتمندی استفاده میکنند که در کمترین زمان حملههایی که به سایت موردنظر میشود را تشخیص داده و اجازه نمی دهند به آن آسیبی برسد. همینطور میتوان از آن به عنوان راهکاری عالی برای جلوگیری از حملات DDOS به سرور سایت اشاره کرد.
به دلیل کاهش فاصلهی مکانی کاربر تا سرور حاوی اطلاعات، سرعت بارگذاری سایت و نمایش صفحات آن با استفاده از شبکهی توزیع محتوا به طور چشمگیری افزایش مییابد. برای مطالعهی راههای بیشتر درباره افزایش سرعت وبسایت، به مقالات زیر مراجعه کنید.
این سرورها به صورت اشتراکی هستند و کاربران زیادی میتوانند از آن به طور همزمان استفاده کنند. همچنین با استفاده از این شبکه از پهنای باند بیشتری هم بهرهمند خواهید شد. استفاده از CDN افزایش پهنای باند و کاهش مصرف ترافیک اصلی سرور را در پی دارد.
۴- بهبود تجربه کاربری و سئو
استفاده از CDN در بهبود سئو موثر است زیرا افزایش بازدیدکنندگان سایت و بالا رفتن تعداد دفعات بازدید را به همراه دارد که این امر باعث افزایش رنک در نتایج گوگل میشود.
از دیگر مزایای استفاده از CDN میتوان به قابلیت نصب آسان و سریع آن اشاره کرد.
یک عیب نهچندان بزرگ!
تنها عیب استفاده از CDN غیررایگان بودن آن است. البته CDN های رایگانی هم وجود دارند اما تمام امکاناتی که یک CDN در اختیار شما قرار میدهد در آنها فعال نمیباشد و باید هزینه ای رو برای فعال سازی چنین امکاناتی را بدهید تا بتوانید دسترسیهای لازم را داشته باشید. از جمله معروفترین شبکه های CDN میتوان به مواردی مثل MaxCDN، VPS.net، Amazon Cloudfront، cloud Flare و… اشاره کرد. در این میان کلود فلر امکاناتی را هم به رایگان در اختیار شما قرار خواهد داد.
من CDN رو فعال کردم برای سایتم .. الان وقتی در GTmetrix سایت رو بررسی میکنم باز هم پیام فعال کرن CDN رو میده .. آیا مشکلی هست ؟
در منابع جی تی متریکس گفته شده که cdnهای معروف و پر استفاده قابل شناسایی هستند. اگر cdn معتبر داشته باشید و درست هم فعال شده باشه باید نشون بده.