اگر شما هم در ابتدای راه برنامهنویسی بکاند باشید با این سوال مواجه میشوید که ASP بهتر است یا PHP؟ در این مقاله قصد داریم دو زبان برنامهنویسی محبوب در طراحی سایت را بررسی کنیم. قطعاً مقایسه PHP و ASP و شناخت کاربرد هرکدام از آنها میتواند در تعیین مسیر شما کمک کننده باشد.
بهتر است در ابتدای مقاله عنوان کنم هر دو زبان برنامهنویسی PHP و ASP در سطح دنیا محبوبیت زیادی کسبکردهاند و هر کدام از آنها در عرصههای مختلف کارکردهای عالی داشتند. این مقاله صرفا برای تصمیمگیری شما نوشته شده است.
معرفی زبان PHP
PHP مخفف عبارت Hypertext Preprocessor و یک زبان برنامهنویسی قدرتمند و رایگان است. کاربرد این زبان برنامهنویسی در طراحی وبسایت و وباپلیکیشنهاست. در واقع این زبان محبوب برای طراحی سمت سرور کاربرد دارد.
همانطور که میدانید طراحی وب، در دو سمت کاربر و سرور انجام میشود. سمت کاربر همان بخشی است که کاربر با آن در ارتباط است و طراحی بخش سرور بخش مربوط به پردازش، ذخیرهسازی و ارتباط با سرور است که کاربر آن را مشاهده نمیکند. زبان PHP و ASP در سمت سرور کاربر دارند.
از ویژگیهای مثبت زبان PHP میتوان به پیچیده نبودن کدهای آن و وجود منابع مختلف برای یادگیری اشاره کرد. همچنین وجود فریمورکهای گوناگون که هر روز توسعهی بیشتری مییابند کار کردن با این زبان را سادهتر و لذتبخشتر از قبل میکند.
برترین سیستم مدیریت محتوا یعنی وردپرس با این زبان ایجاد شده است. وجود وردپرس استفاده از زبان PHP را گسترش داده است! قبلاً در مقالهی مجزا، سیر تا پیاز زبان PHP را بررسی کردهایم، برای آشنایی بیشتر با این زبان میتوانید به مقالهی زیر مراجعه کنید.
ASP مخفف عبارت Active Server Page و یک زبان برنامهنویسی است که از سوی ماکروسافت معرفی شده است. اکنون زبان ASP به تنهایی مورد استفاده قرار نمیگیرد و کارکرد آن در فریمورک ASP.NET است. محیط اجرای این فریمورک در ویندوز است و این زبان به صورت رایگان در اختیار همگان قرار نگرفته است.
مقایسه PHP و ASP
مقایسه از نظر سرعت و کارایی
در نگاه کلی از نظر سرعت و کارایی تفاوت زیادی بین این دو زبانبرنامهنویسی وجود ندارد. اما با توجه به اجرای زبان PHP بر روی لینوکس، استفاده از حافظههای داخلی و برخی دیگر از ویژگیها سرعت بهتری را ارائه میدهد.
هزینه
قطعاً در مورد هزینه، زبان php برندهی میدان است! زبان asp توسط ماکروسافت ارائه و در ویندوز قابل اجرا است. این زبان متنباز و رایگان نیست. در حالی که زبان php بدون نیاز به هزینه یا مجوز خاصی در اختیار عموم قرار میگیرد. البته رایگان بودن آن به معنای کم بودن امنیت یا کارایی آن نیست!
امنیت
هر دو زبان قادرند امنیت بالایی برای وبسایت شما ایجاد کنند. مقایسه PHP و ASP از نظر امنیت چندان کار درستی نیست. موضوعی که در امنیت سایت اهمیت دارد نحوهی استفاده از این زبانهاست. اینکه معماری وبسایت شما به چه صورتی ایجاد شده باشد و راهی برای نفوذ در آن قرار نگرفته باشد بسیار مهم است.
محبوبیت
اگر از نظر محبوبیت این دو زبان را بررسی کنیم، php برندهی میدان است! در طی سالیان گذشته افراد بیشتری نسبت به سمت این زبان برنامهنویسی علاقه پیدا کردهاند. در ایران هم تعداد وبسایتهای ساخته با زبان PHP بیشتر است.
در کل برای مقایسهی میزان کارکرد این دو زبان اشاره به وردپرس، محبوبیت زبان PHP را میرساند. چرا که حدود یک سوم از وبسایتهای دنیا با وردپرس راهاندازی شدهاند و همانطور که گفته شده پایهی وردپرس، زبان PHP است.
از آنجایی که انحصار زبان ASP در شرکت ماکروسافت است، این زبان برای تغییرات و شخصیسازی مناسب نیست. زبان PHP انعطاف بیشتری دارد، روی اکثر سرورها اجرا میشود.
برای اجرای کدهای ASP ما وابسته به محیط ویندوز هستیم. اگرچه اکنون با انجام تغییراتی میتوان ASP را روی لینوکس هم اجرا کرد اما کارکرد بهتر این زبان در ویندوز است.
یادگیری
میزان سهولت در یادگیری و مدت زمانی که باید برای آموختن یک زبان وقت صرف کنیم، مهم است. در بین این دو زبان، PHP یادگیری سادهتری دارد. به لطف وجود منابع آموزشی فراوان، انجمنهای پرسش و پاسخ متعدد بیشک آموختن آن با هزینهی پایین و به سادگی امکانپذیر است. در زبان PHP میتوان مطمئن بود هرگاه با مشکل و ابهامی روبه رو شدیم سایتی برای پاسخگویی وجود دارد.
جمعبندی مقایسه، بلاخره کدام زبان؟!
در این بخش ما تمام مزیا و معایب این دو زبان را مقایسه میکنیم. تصمیمگیری نهایی با شماست.
مزایای زبان php
رایگان بودن
دارای انجمنها و منابع گوناگون آموزشی
استفاده شده در پروژههای عظیم مثل فیسبوک
قابلیت شخصیسازی و انعطاف بالا
فراوانی نیروی کار در این زبان
یادگیری نسبتاً ساده زبان
معایب زبان php
غیرقابل استفاده در دسکتاپ
دشواری رفع ارور و دیباگ کد (به علت سنتی بودن)
مزایای زبان ASP
پشتیبانی توسط ماکروسافت
پشتیبانی از اکثر زبانهای برنامهنویسی
دارا بودن ابزار و ویژگیهای پشتیبان برای برنامهنویس
دوستان یه سوال. اگر من یه سایت داشته باشم که ورد پرس روش نصب باشه نمیشه با زبانASP ویژگی ها و امکاناتی بهش اضافه کرد؟ فقط با PHP تغییراتی روش اعمال کرد؟ میشه؟
این بحث از بیخ اشتباهه، زیرا که asp فریم ورک هست و php زبان برنامه نویسی
دوستان یه سوال.
اگر من یه سایت داشته باشم که ورد پرس روش نصب باشه نمیشه با زبانASP ویژگی ها و امکاناتی بهش اضافه کرد؟ فقط با PHP تغییراتی روش اعمال کرد؟ میشه؟
وردپرس بر اساس زبان php ساخته شده و فقط با همین زبان میتونید توسعهش بدید