تست A/B چیست و چه تاثیری در بهبود تجربه کاربری در کسب‌وکارها دارد؟


نویسنده:
چهارشنبه 26 شهریور 1399
تست A/B چیست

یکی از دلایل رشد و موفقیت کسب‌وکارها اینست که متوجه شوند، چرا کاربران خود را ازدست می‌دهند؟ و یا نرخ کلیک وب‌سایت آن‌ها کم است. به عبارتی هر کسب‌وکاری باید مشتریان و کاربران خود را رفتارشناسی کند تا بتواند بهترین عملکرد را ارائه دهد. بهترین راهکار برای بهینه‌سازی و سنجش عملکرد کسب‌وکارها استفاده از تست A/B می‌باشد. اگر می‌خواهید بدانید که تست A/B چیست ، در این مقاله همراه ما باشید!

تست A/B چیست ؟

تست A/B یکی از روش‌های خوب برای بهینه سازی و سنجش کسب‌وکارهای اینترنتی در بازاریابی دیجیتال است. همچنین به شما کمک می‌کند تا بهترین رابط و تجربه کاربری را برای وب‌سایت یا اپلیکیشن خود انتخاب کنید.

این تست به‌صورت آزمایشی است که در آن دو یا چند نسخه از صفحات یک وب‌سایت یا اپلیکشن را با یکدیگر مقایسه می‌کنند. به این صورت که برای یک آدرس (Url) مشخص از یک صفحه وب‌سایت یا اپلیکیشن، دو نسخه مختلف طراحی می‌‌شود. یک نسخه آزمایشی به شکل A و یک نسخه‌ی دیگر به شکل B در وب‌سایت مربوطه قرار داده می‌شود. سپس این صفحات، در یک بازه زمانی معین به صورت کاملا تصادفی به کاربران نمایش داده می‌شود.

سپس درآخر با مقایسه‌ی عملکرد این دو نسخه، رفتار بازدیدکنندگان و جمع‌آوری آمار می‌توانید نسخه نهایی وب‌سایت یا نرم‌افزار را طراحی کنید. این طراحی باید به‌گونه‌ای باشد که بالاترین نرخ تبدیل کاربر به مشتری را دریافت کند.

تست A/B چیست

مراحل تست A/B چگونه است؟

ابتدا برای شروع آزمایش و انجام این تست، باید بدانید قصد دارید چه آیتمی را بررسی کنید. به‌طور کلی برای انجام مراحل طراحی تست A/B می توان از چارچوب زیر استفاده کرد:

  1. جمع آوری داده
    برای شروع از صفحات و نقاط پربازدید سایت خود استفاده کنید. برای اینکار می‌توانید از گوگل آنالیتیکس کمک بگیرید. پس از جمع آوری اطلاعات، به دنبال صفحاتی باشید که نرخ تبدیل پائینی دارند یا رتبه‌شان قابل بهبود است.
  2. شناسایی اهداف
    براساس اهداف و معیاری که برای تعیین موفقیت نسخه موردنظر استفاده می‌کنید، می‌توانید تعیین کنید که آیا تغییرات موفق تر از نسخه اصلی بوده است یا خیر؟ این معیارها می‌توانند هر چیزی باشند. برای مثال این دکمه‌ها، فرم‌ها، لینک‌ها  و حتی خرید یک محصول!
  3. ایجاد تئوری و فرضیه
    زمانی‌که هدف را که مشخص کردید، نوبت به طرح فرضیه برای تست A/B می‌شود. این فرضیات باید مشخص کنند که چرا این تغییرات از نسخه اصلی بهتر است؟ و چه مقدار بازدهی دارد؟ سپس لیستی از مشکلات بوجود آمده و فرضیات خود تهیه کرده و آن‌ها را اولویت بندی کنید.
  4. ایجاد تغییرات و ساخت نسخه آزمایشی
    تغییراتی که می‌خواهید بر روی المانی از نسخه اصلی خود انجام دهید را اعمال کنید. این تغییرات می تواند تغییر رنگ، طراحی دکمه، عناصر سفارشی و یا پنهان کردن ابزار و المان‌هایی که نمی‌خواهید در وب‌سایت باشد، است.
  5. اجرای آزمایش
    در این مرحله ابتدا صفحات آزمایشی به صورت تصادفی توسط بازدیدکنندگان مشاهده می‌شود و اطلاعات بدست آمده از تجربه کاربران مورد بررسی قرار می گیرد.
  6. تحلیل نتایج تجربه کاربران
    هنگامی که یک آزمایش کامل و نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد می توان تفاوت بین دو نسخه A و B را نشان دادکه آیا این تفاوت‌ها بر عملکرد کاربران در هر نسخه تاثیر گذار بوده است یا خیر.

اشتباهات متداول در طراحی تست A/B چیست

یک اشتباه متداول این است که تعداد زیادی تغییرات را با هم امتحان کنید. در این حالت نمی‌توانید بفهمید که کدام تغییر باعث بهبود عملکرد سایت شده است و کدام‌یک باعث افت آن. پس باید در این تست صبر داشته باشید.

چرا باید از تست A/B استفاده کنید؟

انجام تست A/B به شما این امکان را می‌دهد تا نرخ کلیک و ترافیک وب‌سایتتان را مدیدریت کنید. افزایش ترافیک وب‌سایت یکی از دغده‌هایی است که هر مدیر سایتی با آن مواجه است. این کار نیازمند هزینه و وقت یادی می‌باشد. اما هزینه انجام این تست برای افزایش نرخ تبدیل به مرتب پایین‌تر است.

نرخ سود بازگشت سرمایه‌ حاصل از تست A/B می‌تواند رقمی باورنکردنی باشد. چرا که  هر گونه تغییرات کوچکی بر روی صفحه فرود یک وب‌سایت یا نرم‌افزاری می‌تواند به افزایش نرخ فروش و سود حاصل از آن منجر شود.

تست A/B چیست

انجام تست A/B در ایمیل مارکتینگ

اگر شما قصد انجام ارسال ایمیل برای کاربرانتان داشته باشید،‌ممکن است بین چند موضوع ایمیل دچار مشکل شده باشید. می‌توانید برای اینکار دو موضوع را انتخاب کرده و به‌صورت تست A/B انجام دهید.

برای مثال می‌خواهید به پنجاه نفر ایمیل بزنید. تست A/B را برای این پنجاه نفر به‌صورت ۲۵ نفر موضوع A و به ۲۵ نفر دیگر موضوع B را ارسال کنید. بعد از ارسال پیام به همه آن‌ها بررسی کنید که کدام یک از دو گروه بیشتر بازدید داشته‌اند.

فرض را بر این قرار می دهیم که تست A برنده شده و به ۲۵ نفر دیگر از نفرات انتخابی ایمیل A ارسال می کنیم. درواقع ایمیل B نرخ باز شدن کمتری داشته پس دیگر از آن استفاده نمی کنیم.

مطالب زیر را حتما بخوانید

مفاهیم دیجیتال مارکتینگ | Growth Hacking یا هک رشد چیست ؟

هم رشد یا خلق رشد، یکی از شیوه‌های میانبر و کارآمد در دنیای بازریابی می‌باشد که به شما در رشد...

پرسونای مشتری چیست؛ آموزش اصول طراحی پرسونای مشتری

پرسونای خریدار، مخاطب و مشتری، اصطلاحاتی هستند که بیش از پیش در بازاریابی محتوا رواج پیدا کرده‌اند. در این مقاله...

شاخص کلیدی عملکرد یا KPI در دیجیتال مارکتینگ چگونه است؟

شاخص کلیدی عملکرد یک معیار برای سنجش موفقیت هر کسب‌و‌کاری است. این شاخص می‌تواند شما را یک گام به اهدافتان...

مشتری هدف چیست و چطور می‌توان آن‌ها را انتخاب کرد؟

شناخت مشتریان، هر کسب‌وکاری را قادر خواهد ساخت، خدمات و محصولات خود را موثرتر ارائه دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید