برنامه نویسی چیست؟ هر آنچه که باید از برنامه نویسی بدانید


نویسنده:
شنبه 20 اردیبهشت 1399
برنامه نویسی چیست؟

برنامه نویسی چیست؟ احتمالاً در رسانه‌های مختلف یا مجامعی که حضور داشته‌اید نام برنامه‌ نویسی به گوش شما خورده است. معمولاً زمانی که اسم برنامه نویسی به زبان می‌آید تصورات جالبی در ذهن مخاطبین شکل می‌گیرد!! ممکن است عده‌ای به یاد فیلم‌های سینمایی بیفتند و هک سیستم‌های بانکی و موشکی و… را به خاطر بیاورند!

بعضی هم یک اتاق تاریک و یک شخصی که در صفحه‌ای مشکی‌ِ یک کامپیوتر قدرتمند (خفن!) در حال نوشتن کدهای سبز و آبی است را به ذهن بیاورند! اما در دنیای واقعی برنامه‌نویسان الزاماً اینگونه نیستند! اگر می خواهید بدانید معنای واقعی برنامه نویسی چیست؟ و به چه کسی برنامه نویس می‌گویند در این مقاله همراه ما باشید تا این مفهوم را بررسی کنیم.

برنامه نویسی چیست؟

برنامه‌نویسی یک روش حل مسئله به کمک کامپیوتر است. فرض کنید که وارد بانک می‌شوید و کدملی خود را به متصدی بانک اعلام می‌کنید. متصدی به کمک تنها یک کد تمامی اطلاعات حساب بانکی شما را پیدا می‌کند. مشخصات شما، گردش‌های مالی، موجودی و ….

این امکان به کمک برنامه‌نویسی ایجاد شده است. سیستمی که برای بانک طراحی شده با دریافت کدملی شما، اطلاعات شما را از میان میلیون‌ها اطلاعات دیگر پیدا کرده و در قالب جداول نمایش می‌دهد.

در واقع یک تیم برنامه‌ نویسی این سیستم را به این صورت برنامه‌نویسی کرده‌اند. بنابراین می‌توان گفت برنامه‌نویسی یک علم است که به کمک آن می‌توان به کامپیوتر دستوراتی برای اجرا داد. دستورات را در قالب کدهایی به کامپیوتر می‌دهیم این اطلاعات و دستورات در مغز کامپیوتر (CPU) پردازش می‌شوند و خروجی کار به کاربر نمایش داده می‌شود.

جالب است بدانید کامپیوتر‌ها زبان‌ انسان‌ها را درک نمی‌کنند. آنها تمامی اطلاعات را به صورت اعداد صفر و یک می‌بینند! یک برنامه‌نویس به کمک یک زبان برنامه‌نویسی منظور خود را به یک نرم افزار منتقل می‌کند. این دستورات به کدهای ۰ و ۱ تبدیل می‌شوند و کامپیوتر آنها را درک کرده و پردازش می‌کند!

اگر بخواهیم این مفهوم را به جمع‌بندی شده تعریف کنیم بهتر است بگوییم برنامه‌نویسی علم حل مسئله به کمک کامپیوتر است.

برنامه نویسی چیست؟


برنامه نویس کیست؟ (معنی برنامه نویس)

حالا که با مفهوم برنامه نویسی آشنا شدید می‌توانید بگویید که یک برنامه نویس کیست! برنامه‌نویس شخصی است که سعی می‌کند برای مسئله‌ها بهترین پاسخ‌ها را پیدا کند و آنها را به کمک زبان‌های برنامه‌نویسی به کامپیوتر منتقل کند. بدین صورت کامپیوتر اطلاعات دریافتی را پردازش می‌کند و خروجی کار را نمایش می دهد.

پس شخص برنامه‌نویس باید به فرآیند حل مسئله، تحلیل داده‌ها، عیب‌یابی و… مسلط باشد.

اگر بخواهیم کمی ساده‌تر توضیح دهیم که برنامه نویس چه کسی است، میتوان گفت همان شخصی که در کامپیوتر شروع به تولید یک نرم‌افزار می‌کند. ممکن است این نرم‌افزار برای اجرا در صفحات وب باشد، یا برای اجرا در دسکتاپ، موبایل و….

کاربرد برنامه‌نویسی چیست؟

کاربرد برنامه‌نویسی

اگر می‌پرسید برنامه نویسی در کجا کاربرد دارد؟ بهتر است بگویم همه جا! امروزه تمامی سیستم‌هایی که اندکی هوشمند به نظر می‌رسند برنامه‌نویسی شده‌اند!

به گوشی موبایل خود نگاه کنید. برای تمام فعالیت‌هایی که این گوشی انجام می‌دهد (فرستادن پیام، گرفتن عکس، پخش ویدیو و…) برنامه‌ای نوشته شده است. تک تک نرم‌افزار‌هایی که در آن نصب کرده‌اید توسط برنامه نویس‌ها کدنویسی شده است.

حتی ماشین لباسشویی، یخچال‌های هوشمند هم دارای برنامه‌هایی هستند که از قبل طراحی شده‌اند. پس با در نظر گرفتن این نکات می توان متوجه شد که برنامه‌نویسی علمی است که در تمامی علوم و صنایع دیگر به کاربرده می‌شود.

چگونه می‌توانیم یک برنامه نویس باشیم؟

اگر به حرفه‌ی برنامه نویسی علاقمند شدید برای شروع باید ابتدا حوزه‌ی برنامه نویسی و هدف خود را از اینکار مشخص کنید. برای انجام این کار، مطالعه مقاله‌ی زیر بسیار مفید خواهد بود:

انواع حوزه‌های برنامه‌نویسی

سپس به سراغ یادگیری یک زبان برنامه نویسی بروید. با یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی می‌توانید یاد بگیرید چگونه از کامپیوتر خود برای پردازش و اجرای کدها استفاده کنید.

اگر به برنامه‌نویسی تحت وب و طراحی سایت علاقه دارید، دوره‌های آموزشی ما را در ادمین سایت دنبال کنید، تاکنون بیش از ۳ هزارنفر از این دوره‌ها استفاده کرده‌اند.
شروع طراحی وب با html وcss در ۲ دوره ادمین سایت: [دوره ویدیویی] [دوره متنی و رایگان]

مطالب زیر را حتما بخوانید

API چیست و چه کاربردهایی در حوزه برنامه‌نویسی دارد؟

یکی از مفهوم‌های مهم در حوزه برنامه‌نویسی و توسعه نرم‌افزار که به اختصار "رابط برناه‌نویسی اپلیکیشن" گفته می‌شود.

افزایش مهارت‌های برنامه‌نویسی با حل چالش در این ۷ سایت

برای افزایش مهارت‌های برنامه‌نویسی راه‌های زیادی وجود دارد که یکی از بهترین روش‌ها حل معما و الگوریتم‌ها است. در این...

بررسی تفاوت مفسر و کامپایلر در برنامه نویسی (interpreter vs compiler)

در این مقاله به معرفی زبان های مفسری و کامپایلری می‌پردازیم سپس تفاوت مفسر و کامپایلر را بررسی می‌کنیم.

چگونه به یک توسعه‌ دهنده حرفه ای (سینیور) تبدیل شویم؟

هدف از نوشتن این مقاله راهنمایی کاربر برای تبدیل شدن به یک توسعه دهنده حرفه‌ای است.به طور کلی توسعه یک...

دیدگاهتان را بنویسید

54 پاسخ به “برنامه نویسی چیست؟ هر آنچه که باید از برنامه نویسی بدانید”

  1. الهام گفت:

    یه سوال داشتم هرکسی میتونه این برنامه نویسی رو یاد بگیره و باهاش کار کنه ؟ زن و مرد نداره؟ زبان انگلیسی باید حتما بلد باشه؟

    • سلام وقت بخیر
      هرچقدر سطح زبان شما بهتر باشه در یادگیری راحت تر هستید. ولی ضروری نیست
      بله هر شخصی می‌تونه برنامه نویسی یاد بگیره. به شرط اینکه علاقه‌مند باشه
      موفق باشید

  2. شهریار توکل گفت:

    با سلام وقت بخیر،بنده به دلیل مهاجرت و داشتن یک حرفه،مجبور به یادگیری برنامه نویسی هستم،علاقه دارم به این کار ولی تا به حال انجام ندادم حتی در حد صفر ،و اینکه پکیج آموزشی شما دارید؟و امیدی هست به یادگیری بنده چون میخام از صفر شروع کنم؟

    • سلام بله میتونید ابتدا باید حوزه برنامه نویسی رو مشخص کنید. میخواین تحت وب کار کنید ویندوز ، موبایل و… باید مشخص بشه. ما زمینه فعالیتمون تحت وب هستش در این زمینه آموزش داریم.

  3. احسان عادل گفت:

    سلام من خیلی علاقه مند هستم به برنامه نویسی ولی اطلاعات ندارم مثلا کدوم بخش از برنامه نویسی بازار کار و درامد خوبی داره و گسترده باشه که بشه توش پیشرفت کرد
    لطفا بگید

  4. Hossain گفت:

    سلام میخواستم بدونم زبان انگلیسی و ریاضی رو بلد نباشیم ایا مشکلی در طول مسیرمون پیدا میشه؟

  5. سیما گفت:

    سلام وقت بخیر. من کنکوری هستم و میخوام رشته کامپیوتر برم انشالا. میخواستم بپرسم که علاوه بر کلاسای دانشگاه، کلاس برنامه ریزی هم برم؟ چون شنیدم دانشگاه در حد حرفه ای کار نمیکنه.

دیدگاهتان را بنویسید